23948sdkhjf

DF trækker udenrigsministeren ind i sagen om tyrkiske træpiller

DF vil have udenrigsministeren til at gå ind i sagen om sidste års import til Danmark af 2 millioner tons træpiller fra Tyrkiet - som i virkeligheden måske stammer fra Rusland

DF vil have udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) til at gå ind i sagen om mulige sanktionsbrud i forbindelse med importen af 2 millioner tons træpiller fra Tyrkiet sidste år. 

Det siger Morten Messerschmidt, DF's politiske leder, til Børsen i dag.

Konkret vil Messerschmidt stille spørgsmål til udenrigsministeren og bede ham om en redegørelse i sagen. 

- Det dur ikke, hvis man kan omgå sanktionerne via Tyrkiet eller andre tredjelande for den sags skyld. Så det vil vi gerne have kortlagt, siger Morten Messerschmidt til Børsen.

Messerschmidt vil også bede DF's medlem af EU-Parlamentet, Anders Vistisen, om at stille spørgsmål om sagen til EU-Kommissionen. Målet er, at hvis der foregår handel, som strider mod EU's handelssanktioner, så skal det have konsekvenser, siger partilederen.

Op til Ruslands krig i Ukraine udgjorde russiske træpiller 12 procent af træpillerne i danske pillefyr.  Nu er tallet nul. Til gengæld er importen fra Tyrkiet gået fra 0 til 2 millioner tons.

Flere medier har afdækket, at træ fra Rusland bliver smuglet ind i Europa på falske papirer og via lande, som EU ikke har sanktioneret.  

Det har rejst mistanke om, hvorvidt de tyrkiske træpiller reelt er fra Tyrkiet som importdokumenterne viser. Mistanken er, at Tyrkiet blot har været mellemland, og at Rusland har været det reelle afsenderland. 

Hvis det er tilfældet med de tyrkiske træpiller, er der tale om brud på EU's sanktioner mod Rusland på grund af landets krig i Ukraine. I april 2022 forbød EU import af træ fra Rusland. 

Sidste år importerede Danmark 2 millioner tons træpiller fra Tyrkiet 2 . Året før lå importen på et rundt nul. 

Afbrænding af træpiller udgør omkring 10 pct. af den danske energiproduktion og 20 pct. af den vedvarende energi i Danmark.

Læs også: Mistanke om at russiske træpiller finder vej til Danmark 

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079