23948sdkhjf

Danmark ligger i front på grønne patenter

Især udviklingen af komponenter til vindmøller driver Danmarks førerposition over danske patenter på grøn teknologi. Dansk Erhverv jubler

Politikere påpeger ofte, at erhvervslivet skal være med til at afbøde klimaforandringernes negative konsekvenser og sikre den grønne omstilling.

Noget tyder på, at de danske virksomheder lytter.

En opgørelse fra den europæiske patentorganisation (Epo) og den europæiske varemærkemyndighed (Euipo) viser, at 19 procent - knap hver femte - af patentansøgningerne for teknologiske løsninger fra danske virksomheder fra 2015-2019 havde et grønt sigte.

Til sammenligning gælder det kun omkring ti procent hos virksomheder, der beskæftiger sig med teknologiske produkter, i lande som Tyskland, Frankrig, Østrig og Spanien.

Patenter 

  • Et patent er et dokument, der giver monopol på en opfindelse. Skaber en virksomhed eller en person et unikt produkt, kan vedkommende søge om at få patent på det, så det ikke bliver kopieret.
  • For at få patent på et produkt, skal produktet adskille sig væsentligt fra allerede kendt teknik.
  • Patenter i Danmark kan udstedes af Patent- og Varemærkestyrelsen i Danmark og af Den Europæiske Patentorganisation, Epo.

Kilder: Patent- og Varemærkestyrelsen og Den Store Danske.

Rune Lorentzen, der er enhedschef i center for politik, jura og internationalt arbejde hos Patent- og Varemærkestyrelsen, kalder grønne patenter en vigtig del af løsningen på klimaudfordringerne.

- Rapporten omfatter en lang række teknologier, produkter og delkomponenter, der er CO2-nedbringende. Det kan eksempelvis være energikilder som solceller og så videre, og i Danmark er det jo også især vindmøller, der spiller en stor rolle.

Der skal nemlig bruges tusindvis af komponenter til vindmøllerne, hvoraf mange kan patenteres. Det kan være dele af turbinen eller overfladebehandling af møllevingerne, der altså tæller med i denne opgørelse, siger han.

Han tilskriver blandt andet succesen en stor og mangeårig opmærksomhed på virksomheders grønne løsninger - fra virksomhedernes og fra statens side.

I Dansk Erhverv har markedschef for klima, energi og miljø Ulrich Bang svært ved at få armene ned og nævner også andre brancher end vind og energi, hvor der ses stor innovation.

- Der sker eksempelvis ekstremt meget inden for det, man kan kalde bioteknologiske klimaløsninger.

- Inden for præcisionsfermentering har vi en kæmpe styrkeposition, og der laver man jo alle mulige løsninger som produktion af alternativ protein, man bruger enzymer til at fange CO2 i røggasser, og man omdanner biomateriale til brændstoffer.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094