23948sdkhjf

Fjernvarmeformand: Manglende midler i puljer kan bremse konverteringsprojekter

Henrik Kraglund, bestyrelsesformand for Brande Fjernvarme, kritiserer Fjernvarmepuljen for ikke at opfylde de behov, branchen lige nu har for tilskud til kommende konverteringsprojekter.

Han mener, at den nuværende tilgang til tilskudspuljer i forbindelse med fjernvarmeudrulning skal være meget mere langsigtet, visionær og realistisk.

Det skriver Dansk Fjernvarme på sin hjemmeside.

Han har netop søgt Fjernvarmepuljen om cirka fem millioner kroner til tre kommende konverteringsprojekter, som samlet set udgør cirka 250 konverteringer, der vil betyde, at stort set hele Brande bliver forsynet med fjernvarme.

Kort frist for ansøgninger

Selvom man i Brande har været ude i god tid med ansøgningen, og dermed kan vide sig rimelig sikre på at få tildelt midlerne, afholder det ikke formanden fra at kritisere både ansøgningsproces og mængden af midler i puljen.

- Det er jo under al kritik, at man kun kan søge Fjernvarmepuljen i forbindelse med projektgodkendelser. Der er en kort frist for ansøgninger, men en lang tidshorisont for at gennemføre de projekter, man får tilskud til. Og når der kun er begrænsede midler til rådighed, betyder det, at man i værste tilfælde kan blokere for fjernvarmeudrulningen, forklarer Henrik Kraglund og uddyber:

- Man risikerer at udsætte eller bremse gode projekter, som ellers ville kunne gennemføres på den korte bane, hvis de fik tilskud fra puljen.

Kan ende i Limbo

Helt konkret efterspørger Henrik Kraglund beløb i både Fjernvarmepuljen og Afkoblingspuljen, som er realistiske og gør en forskel. Beløbene skal skabe en nytteværdi, siger han.

- Jeg ved ikke, om man kan sige, at det skaber tilstrækkelig nytteværdi, når man har puljer med beløb, som er for små til at starte med. Jeg tror, det afholder mange fra at gå i gang med deres projekter. Selvom man planlægger konverteringer og udrulning af fjernvarme, ender man jo i limbo, siger Henrik Kraglund.

Han peger samtidig på, at der mangler hænder i forbindelse med udrulningen af fjernvarme.

- Entreprenører, gravearbejdere, svejsere og fjernvarmemålere. Det er det, vi mangler. Og så er det især også de VVS-folk, som skal ind i huset og sætte fjernvarmeinstallationen op, siger Henrik Kraglund.

Der bliver nok at se til for Brande Fjernvarme de kommende år, for ud over de 250 konverteringer kommer der 500 nybyggerier, som også skal kobles på fjernvarmenettet.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Fjernvarme
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.569