23948sdkhjf

Green Power Denmark: Bedre borgerinddragelse skal sikre opbakning til VE-projekter

Planer om opsætning af vindmøller og solceller fører i mange tilfælde til borgerprotester, hvilket kan betyde, at planlagte lokale projekter bliver bremset.

Green Power Denmark peger derfor på nye måder til at inddrage lokalbefolkningen og sikre opbakning til den grønne energi.

Det oplyser Green Power Denmark på sin hjemmeside.

Organisationen foreslår mere frihed til udmøntningen af midlerne i den grønne pulje, der tildeles til kommunerne som engangsbeløb, når et VE-projekt sættes i værk.

Det skal give kommunerne bedre mulighed for at anvende midlerne dér, hvor de gør mest gavn.

Billigere strøm til lokale beboere

Samtidig bør den nuværende leveringspligt for elselskaber erstattes af en fleksibel ordning, der gør det muligt at tilbyde beboere nær vedvarende energianlæg billigere strøm.

- Vi vil gerne give mulighed for at beboerne kan aftage billig strøm fra de anlæg, der producerer energi i deres baghave. Ved at revidere leveringspligten vil producenter og elselskaber få større fleksibilitet til at kunne tilbyde lokale elaftaler. Det er en måde at give en direkte og håndgribelig gevinst, som er direkte forbundet til de anlæg, der producerer den vedvarende energi, og det tror vi på vil give en større accept af, at den grønne energi er synlig i ens lokalområde, siger Kamilla Thingvad, direktør for energiproduktion, -udvikling og handel i Green Power Denmark.

Bedre dialog med lokalsamfundet

Ifølge Green Power Denmark er der i den brede befolkning stor opbakning til den grønne omstilling – men kritiske røster lykkes ofte med at bremse opførelsen af mere grøn energi.

- Derfor mener vi, at udviklere og kommuner bør sikre en bedre og tidligere dialog med lokalsamfundet i de områder, hvor der i den kommende tid skal opføres mere vind- og solenergi, siger Kamilla Thingvad.

Green Power Denmark anbefaler, at flere kommuner opretter lokale klimaråd. Ved at inddrage et panel af borgere, som er tilfældigt udvalgt, kan man fra projektets begyndelse danne grobund for en repræsentativ og saglig dialog om den grønne energi, som skal opføres lokalt.

Green Power Denmark foreslår:

  • Revidering af leveringspligten. I dag er det ikke muligt at tilbyde lokale borgere en billigere eller gratis strøm ved opførelse af anlæg, fordi alle borgere skal kunne tilbydes det samme produkt. Det vil styrke den lokale opbakning til VE, hvis man konkret kan se, at strømmen også går til ens eget lokalområde.
  • Lokale klimaborgerting. Det er afgørende, at det ikke bliver de mest negative stemmer, som lægger tonen i debatten om vedvarende energi. Gennem et tilfældigt udvalgt klimaborgerting kan det sikres, at den stille majoritet høres i et spørgsmål om VE.
  • Fleksibilitet i støtteordninger. Der skal være en større fleksibilitet i, hvordan pengene fra VE kan bruges lokalt. ”Grøn Pulje” er i dag et ufleksibelt engangsbeløb, som sjældent lykkedes med at give lokalområder det, de efterspørger. Den bør omlægges til mulighed for løbende tilskud.
  • Tidlig inddragelse. Erfaringer viser, at de projekter der lykkedes ofte, er dem, som får inddraget lokalområdet tidligt i processen. Mange misforståelser kan ryddes af vejen, hvis fremtidige klimaborgerting og lokalområde involveres i processen fra start af.

Kilde: Green Power Denmark

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142