23948sdkhjf

Bekymrende stop på åben-dør-ordning kræver hurtig løsning

Overraskende og dybt problematisk. 

Det er Brintbranchens reaktion på Energistyrelsens meddelelse om at åben-dør-ordningen er sat i bero. 

Ordningen har løbet i en lang årrække, og det pludselige stop risikerer ifølge Brintbranchen, også at gå hård ud over planerne for mere brint og Power-to-X. Organisationen understreger, at Danmark og Europa mere end nogensinde har brug for at etablere al den vedvarende energi, der overhovedet er muligt.

- Det er enormt problematisk, at sagsbehandlingen af åben-dør-ordningen nu sættes i bero. Regler, herunder statsstøtteregler, skal naturligvis overholdes, men i sidste ende er dette her endnu en menneskabt forhindring for, at vi kan få etableret den vedvarende energi, vi har akut brug for, siger Tejs Laustsen Jensen, direktør i Brintbranchen, der samtidig opfordrer til,at den danske regering og EU-kommissionen meget hurtigt finder en løsning.

Baggrunden for dagens stop er frygt for konflikt med EU-statsstøtteregler. Brintbranchen påpeger, at netop fjernelse af administrative forhindringer, samt lettere adgang til statsstøtte for vedvarende energi, er nøgleelementer i både REPowerEU og Green Deal Industrial Plan. 

- Det er en absolut topprioritet, at vi finder en hurtig løsning på denne impasse. Ellers får det potentielt stort indvirkning på den danske brint- og Power-to-X-sektor, hvor vi har brug for store mængder vedvarende energi til at kunne producere brint og brintbaserede brændsler, som f.eks.ammoniak og metanol. Det er afgørende for både at komme i mål med den grønne omstilling, og for at Danmark og Europa kan opnå den uafhængighed af fossile brændsler, som vi det seneste år har set er helt afgørende – også af sikkerhedspolitiske årsager, siger Tejs Laustsen Jensen og fortsætter: 

- Løsningen på næsten alle de kriser vi pt står i, m.h.t., klima, forsyningssikkerhed og stabilitet, er mere grøn energi. Samtidig har vi et internationalt kapløb, USA har sat gang i en historisk stor klimapakke til at stimulere grøn vækst, og Kina sponsorerer deres brintøkonomi heftigt. Det er imod alle erklærede ønsker i både København og Bruxelles at forsinke udbygningen med vedvarende energi, og derfor en meget klar opfordring herfra til at regeringen og EU-kommissionen sætter alt ind på at finde en løsning inden for meget, meget kort tid.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Åben-dør-ordningen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.563