23948sdkhjf

Bekymrende stop på åben-dør-ordning kræver hurtig løsning

Overraskende og dybt problematisk. 

Det er Brintbranchens reaktion på Energistyrelsens meddelelse om at åben-dør-ordningen er sat i bero. 

Ordningen har løbet i en lang årrække, og det pludselige stop risikerer ifølge Brintbranchen, også at gå hård ud over planerne for mere brint og Power-to-X. Organisationen understreger, at Danmark og Europa mere end nogensinde har brug for at etablere al den vedvarende energi, der overhovedet er muligt.

- Det er enormt problematisk, at sagsbehandlingen af åben-dør-ordningen nu sættes i bero. Regler, herunder statsstøtteregler, skal naturligvis overholdes, men i sidste ende er dette her endnu en menneskabt forhindring for, at vi kan få etableret den vedvarende energi, vi har akut brug for, siger Tejs Laustsen Jensen, direktør i Brintbranchen, der samtidig opfordrer til,at den danske regering og EU-kommissionen meget hurtigt finder en løsning.

Baggrunden for dagens stop er frygt for konflikt med EU-statsstøtteregler. Brintbranchen påpeger, at netop fjernelse af administrative forhindringer, samt lettere adgang til statsstøtte for vedvarende energi, er nøgleelementer i både REPowerEU og Green Deal Industrial Plan. 

- Det er en absolut topprioritet, at vi finder en hurtig løsning på denne impasse. Ellers får det potentielt stort indvirkning på den danske brint- og Power-to-X-sektor, hvor vi har brug for store mængder vedvarende energi til at kunne producere brint og brintbaserede brændsler, som f.eks.ammoniak og metanol. Det er afgørende for både at komme i mål med den grønne omstilling, og for at Danmark og Europa kan opnå den uafhængighed af fossile brændsler, som vi det seneste år har set er helt afgørende – også af sikkerhedspolitiske årsager, siger Tejs Laustsen Jensen og fortsætter: 

- Løsningen på næsten alle de kriser vi pt står i, m.h.t., klima, forsyningssikkerhed og stabilitet, er mere grøn energi. Samtidig har vi et internationalt kapløb, USA har sat gang i en historisk stor klimapakke til at stimulere grøn vækst, og Kina sponsorerer deres brintøkonomi heftigt. Det er imod alle erklærede ønsker i både København og Bruxelles at forsinke udbygningen med vedvarende energi, og derfor en meget klar opfordring herfra til at regeringen og EU-kommissionen sætter alt ind på at finde en løsning inden for meget, meget kort tid.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Åben-dør-ordningen
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Semco Maritime bringer sin erfaring i spil på energiøen
Millionstøtte til udvikling af flydende substation
Spinder guld på hybridgeneratorer
Sådan sparer Aalborg-fabrik flere gigawatt
Naboer til energiøens omformeranlæg frygter byggestøj og usælgelige ejendomme
Sønderborg Forsyning forventer ekstra indsats fra Energistyrelsen
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.5