23948sdkhjf

Varmeværk investerer massivt i solceller og har kig på brugt vindmølle

Varmeproduktionen på Grenaa Varmeværk har de seneste år gennemgået en grøn transformation med en kombination af fliskedler, solvarme og varmepumpe.

I oktober 2022 blev der investeret 35 millioner kroner i 40.000 kvadratmeter solceller med en forventet og garanteret årlig elproduktion på 6,2 millioner kWh.

– Der er indgået en garantiaftale med vores leverandør om, at leverandøren for egen regning stiller flere solceller op, hvis vi ikke når den garanterede produktion, siger direktør Søren Gertsen, Grenaa Varmeværk, til Dansk Fjernvarme.

I løbet af 2023 planlægger Grenaa Varmeværk en udvidelse af solcellekapaciteten, så man i 2024 når op på en produktion på 10 millioner kWh.

Den samlede investering for solceller bliver på 54 millioner kroner. Finansieringen sker via realkreditlån, da anlægget er etableret i henhold til elforsyningsloven.

Gevinsten er en produktionspris for 1 MWh varme på 100 kroner, når produktionen foregår med varmepumpe.

– En varmepris på 100 kr. per MWh er meget billig, ikke mindst hvis man sammenligner med naturgas, som i perioder har ført til varmepriser på op mod 1000 kr. per MWh, siger Søren Gertsen.

Han forventer endvidere, at Grenaa Varmeværk vil kunne sælge op mod 2,1 million kWh strøm om året.

– Men for os handler det ikke primært om at tjene penge på elmarkedet, det vigtigste er at holde varmeprisen nede, ved at vi kan producere vores egen strøm, siger Søren Geertsen.

Grenaa Varmeværk har også planer om at etablere en vindmølle i Grenaa.

– Vi har indledt drøftelser med kommunen, som skal give tilladelsen til en vindmølle. Vi har kig på at kunne købe en brugt tysk vindmølle på måske 2 MW, der vil kunne øge vores strømproduktion, så vi i endnu højere grad bliver selvforsynende med strøm. Med både solceller og vindmølle vil vi kunne producere strøm mange flere dage om året end med kun sol, siger Søren Gertsen.

Grenaa Varmeværk har 5650 forbrugere.

Se nøgletal for:
Læs mere om: solceller
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.799