23948sdkhjf

Energiprofessor den mest citerede ekspert i 2022

For tredje år i træk har mediadatabasen Infomedia for DM Akademikerbladet udarbejdet en liste over landets 50 mest citerede eksperter. Listen afspejler især, at der har været krig i Ukraine og galopperende energipriser.

Årets mest citerede forsker er Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet. Krigen i Ukraine og energipriserne førte til, at han blev citeret 2183 gange i 2022, og han tager derfor et stort spring fra plads nummer 42 i 2021 til førstepladsen i 2022.

Det skriver Magisterbladet.

- Når der sker en dagsordensændrende begivenhed som krigen i Ukraine, så smider man, hvad man har i hænderne. Som forsker er det endnu vigtigere at bringe sin viden i spil, når verden er plaget af usikkerhed og tryghed, siger Brian Vad Mathiesen og tilføjer:

- Jeg har været på speed-dial hos radio-, tv- og avisjournalister i et omfang, jeg ikke har prøvet før. Jeg er vant til at optræde i medierne, også internationalt, men opgaven har til tider været ret overvældende det sidste års tid.

Med 1847 citater blev DIIS-forsker og Ruslandskender Flemming Splidsboel den næstmest citerede forsker, mens lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet blev nummer tre med 1421 citater.

- Top50-listen viser hvert år, hvilke eksperter der beredvilligt og med stor faglig indsigt har stået til rådighed i tide og utide for at oplyse danskerne om de aktuelle samfundsemner, der optager os mest. Alle eksperterne er citeret hundredvis af gange, nogle endda tusindvis af gange, siger Pernille Siegumfeldt, der er ansvarlig for den årlige ekspertundersøgelse på DM Akademikerbladet.

Sundhedsfaglige eksperter skubbet ned

Ifølge hende er der et par ting på årets liste, der springer i øjnene, for efter to år med sundhedspolitisk undtagelsestilstand blev virologerne, epidemiologerne og de andre sundhedsfaglige eksperter skubbet længere ned af top50-listen. I coronaåret 2020, som Akademikerbladets allerførste top50-liste dækkede, udtalte 42 af de 50 eksperter sig om emner, der var relateret til pandemien. I 2022 var det i alt 30.

- Først og fremmest fylder krigen i Ukraine og interessen for energipriserne som noget nyt en del, mens coronakrisen fortsat kaster skygger. I år er 17 ud af de i alt 50 mest citerede eksperter på listen for første gang. Det er en stor udskiftning. Desuden kan vi se, at kun 3 ud af 50 af de mest citerede eksperter i Danmark er kvinder. Det er færre end i 2020 og 2021, hvor der var henholdsvis seks og syv kvinder på listen, siger hun.

- Udviklingen i forhold til kvindelige eksperter går den gale vej – og derudover er der heller ikke meget diversitet på listen. Listen er derfor også en vigtig påmindelse til journalister og forskningsinstitutioner om at søge ekspertkilder mere bredt, så vi får en bedre diversitet i nyhedsbilledet. Det ansvar er vi fælles om, mener journalist på DM Akademikerbladet Pernille Siegumfeldt.

Listen er udarbejdet af Infomedia for DM Akademikerbladet, der er fagbladet for medlemmer af den akademiske fagforening DM. Listen er baseret på en søgning i Infomedias database og omfatter kilder på web, print, radio og tv.

Dette års liste er i modsætning til tidligere år renset for personer, der er ansat i statslige styrelser, tænketanke og lignende. 

F.eks. optræder Søren Brostrøm ikke, selvom han også er uddannet læge og ellers ville være med i top50. 

Det samme gælder for Mads Lundby Hansen, der foruden at være en af landets mest citerede økonomer, er vicedirektør i CEPOS.

De ti mest citerede eksperter i 2022

  • 1. Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, 2183 citater.
  • 2. Flemming Spidsboel Hansen, seniorforsker i udenrigspolitik og diplomati ved DIIS, 1847 citater.
  • 3. Peter Viggo Jakobsen, lektor, Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet, 1421 citater.
  • 4. Michael Svarer, professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet, 1069 citater.
  • 5. Rune Stubager, professor ved Instititut for Statskundskab på Aarhus Universitet, 847 citater.
  • 6. Michael Bang Pedersen, professor ved Insititut for Statskundskab på Aarhus Universitet, 778 citater.
  • 7. Jes Søgaard, professor og direktør for Cpop (demografi, aldring og folkesundhed) ved Syddansk Universitet, 772 citater.
  • 8. Jakob Kjeldberg, professor i sundhedsøkonomi ved VIVE, 736 citater.
  • 9. Viggo Andreasen, lektor, Institut for Naturvidenskab og Miljø ved Roskilde Universitet, 725 citater.
  • 10. Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, 706 citater.

Se hele listen på akademikerbladet.dk/top50

https://www.akademikerbladet.dk/aktuelt/2023/februar/se-listen-danmarks-50-mest-citerede-eksperter-2022

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093