23948sdkhjf

De Radikale vil sætte fut i dansk brinteksport til Tyskland

Senest i 2027 skal der være etableret en brintforbindelse mellem Danmark og Tyskland, mener De Radikale.

Der er brug for at sætte turbo på udviklingen af infrastruktur, der skal gøre grøn brint til Danmarks næste store eksporteventyr.

Det mener De Radikale, der fredag lancerer udspillet "Made in Europe - Powered by Denmark".

- Danmark står over for et nyt grønt eventyr, siger klimaordfører Samira Nawa (R).

- Vi blev et grønt foregangsland på grund af vores vindenergi, og nu kan vi udvide rammerne. Vi kan være med til at gøre hele Europa grønt med den grønne strøm, siger hun.

Konkret ønsker De Radikale, at Danmark skal indgå en aftale med Tyskland om at etablere en brintinfrastruktur, der skal sikre, at danske Energinet og tyske Gasunie kan lave en brintforbindelse mellem Danmark og Tyskland senest i 2027.

De Radikale ønsker, at klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) skal indkalde til politiske drøftelser, så Folketinget kan aftale en model til at finansiere brintforbindelsen.

I marts sidste år indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om at udvikle og fremme brint og grønne brændstoffer.

I aftalen stod der blandt andet, at der skulle skabes de nødvendige rammer for at "etablere en brintinfrastruktur til transport af brint i rør og til lagring i undergrunden".

Derudover var aftalepartierne enige om, at der skulle "indledes dialog med Tyskland og andre af Danmarks nabolande om eventuel etablering af brintinfrastruktur."

I SVM-regeringens regeringsgrundlag fra december, "Ansvar for Danmark", står der, at Danmark skal "sætte turbo på den grønne omstilling med mere vedvarende energi. Nordsøen og Østersøen skal være grønne kraftcentre, der leverer grøn strøm til resten af Europa".

De Radikale anerkender ambitionerne, men ønsker processen fremskyndet.

- Der står rigtig mange flotte ord om den grønne omstilling, og klimaministeren har talt om, at det handler om implementering og hastighed. Derfor er vi lidt regeringens grønne vagthund, når vi kommer med det her udspil, siger Samira Nawa.

- Mit håb er, at regeringen lader sig inspirere, griber bolden og løber videre med den og får lavet en bindende aftale med den tyske regering og får indkaldt til politiske drøftelser.

- Så vi allerede inden udgangen af i år kan komme i gang med planlægningen af det her nye grønne eventyr, siger hun.

Samira Nawa henviser til, at vægtige erhvervsstemmer som energiselskabet Ørsteds administrerende direktør, Mads Nipper, har sagt, at Danmark bliver nødt til at skynde sig, blandt andet med at få udbygget infrastrukturen til den grønne strøm, for at være konkurrencedygtig.

- Hvis regeringen ikke handler prompte på industriens opråb og sikrer hurtigere udbygning af havvind og brintinfrastrukturen, så vil vi i Danmark skulle vinke farvel til vindmøller, til vækst og velstand og til vores grønne førerposition, siger hun.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078