23948sdkhjf

Brintbiler på vej til de danske veje

Toyota, Nissan, Honda og Hyundai indgår aftale om introduktion af brintbiler i de nordiske lande.
Under overværelse af den danske transportminister underskrev bilproducenterne tirsdag formiddag en hensigtserklæring med en række danske og nordiske virksomheder omkring udrulning af brintbiler og tankstationer i perioden 2014-2017.

Aftalen skal sætte gang i en dialog mellem offentlige og private aktører omkring relevante finansieringsmodeller og rammebetingelser, som kan accelerere markedsintroduktionen af brintbiler i Danmark, Norge, Island og Sverige.

Aftalen blev underskrevet ved 3GF-konferencen i København, som netop samler internationale aktører indenfor udviklingen af grønne energiløsninger.

Udvikling af brint-infrastruktur
De fire bilproducenter har investeret betydelige midler i udviklingen af brintbiler det sidste årti, og på det seneste har adskillige af dem bekræftet intentionen om markedsintroduktion fra omkring 2015. Samtidig har adskillige virksomheder investeret i udvikling af brint-infrastruktur og standarder, særligt i de nordiske lande.

Brintbiler tilbyder i dag samme lange rækkevidde og hurtige optankning som benzin, og selve optankningen er internationalt standardiseret og tager kun 3-4 min. Flere bilproducenter indgik tilbage i 2009 en aftale om at sigte mod en markedsintroduktion i 2015 i de lande, hvor den nødvendige infrastruktur er klar.

Nationale netværk i de nordiske lande og Danmark har siden 2006 arbejdet aktivt for netop at sikre planlægningen og etablering af brint-tankstationer på tværs af landene. I Danmark er flere tankstationer allerede i drift, som gør det muligt at køre på tværs af landet på brint.

Frem mod 2015 arbejdes der på at etablere et landsdækkende netværk af brint tankstationer i de større byer i Danmark, bl.a. med sigte på udmøntning af regeringens infrastrukturpulje for elbiler og brintbiler i Energiaftalen.

Den nordiske hensigtserklæring skal sikre en dialog mellem private og offentlige aktører omkring en række vigtige beslutninger i forhold til introduktion af brint frem mod 2015. Særligt er private aktører som energiselskaber vigtige i forhold til investering og udrulning af brint-tankstationer. Samtidig skal myndigheder sikre de nødvendige langsigtede rammebetingelser, som muliggør en koordineret udrulning.

Underskriverne af den nordiske hensigtserklæring vil specifikt samarbejde om:
• Fælles sigte mod introduktion af brintbiler og etablering af tankstationer i de nordiske lande startende omkring 2014 til 2017
• Arbejde for etableringen af nødvendige offentlige finansierings- og rammebetingelser for brintbiler og tankstationer
• Engagering af bilproducenternes forhandlere og importører
• Engagering af vigtige nationale energi og infrastruktur-virksomheder
• Bilproducenterne vil sigte mod markedslancering af brintbiler fra omkring 2015, såfremt tilstrækkelig infrastruktur er etableret
• Infrastruktur-virksomhederne vil sigte mod etablering af brint-tankstationer startende omkring 2014 til 2017
• Partnernes bestræbelser forudsætter etablering af offentlige finansierings- og rammebetingelser for brintbiler og tankstationer


Hensigtserklæringen blev underskrevet i overværelse af den danske minister for transport og direktøren for det Internationale Energi Agentur i København ved 3GF-konferencen i Odd Fellow Palæet.

Underskrivere af den nordiske hensigtserklæring
Bilproducenter:
Toyota Motor Corporation (Japan)
Nissan Motor Co. Ltd. (Japan)
Honda R&D Europe GmbH (Tyskland)
Hyundai Motor Company (Sydkorea)

Brint infrastruktur-virksomheder:
HYOP AS (Norge)
H2 Logic A/S (Danmark)
Copenhagen Hydrogen Network A/S (Danmark)
Nordiske interesseorganisationer
HyNor (Norge)
Hydrogen Sweden
Icelandic New Energy
Hydrogen Link Denmark Association
Scandinavian Hydrogen Highway Partnership (SHHP)

Kilde: Hydrogen Link

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109