23948sdkhjf
Annonce

Midtvejsstatus: Harald er godt rustet til lagring af CO2

Det statsstøttede projekt Bifrost er nu halvvejs i studiet af CO2-transport og -lagring i stor skala i Nordsøen, og det er derfor blevet tid til at gøre status.

Læs også: Klapjagt på havvind sender dansk projekt i farezonen

Bifrost analyserer potentialet for lagring af CO2 i det udtømte olie- og gasfelt Harald i Nordsøens undergrund.

Blandt de vigtigste fund i den første del af forskningsprojektet er de gunstige forhold til at lagre CO2 i Harald-feltets udtjente sandstensreservoirer. Studiet bekræfter også, at lerlagene over reservoiret er i stand til at holde CO2en tilbage, og at de tidligere borede brønde er tætte, og derfor ikke udgør en risiko for, at CO2en kan slippe ud i atmosfæren.

En gamechanger

Andre dele af studiet har også vist lovende resultater for lagring af CO2 i kalkstenreserver.

-Disse tidlige studier af CO2 lagring i både sandstensreserver og kalkstenreserver er særdeles lovende og viser, at vi er på rette vej med Projekt Bifrost, siger centerdirektør i DTU Offshore, Morten W. Jeppesen og tilføjer:

- Eftersom de fleste af fremtidens tomme olie-og gasfelter i Danmark er kalkstenbaserede, kan dette være første åbning mod at lagre CO2 i andre dele af Nordsøen - og det kan potentielt være en gamechanger,

Transport af CO2

Project Bifrost studerer også forskellige muligheder for transport af CO2 til Harald-platformen. 

Læs også: Ørsted ser milliardrisici i Trumps USA

Projektet undersøger et offshorekoncept, hvor en flydende enhed midlertidigt kan lagre og forberede CO2en, inden den sendes ned i undergrunden. Hertil undersøges potentialet i at genbruge Danmarks eksisterende rørledningsinfrastruktur til transport af CO2. 

Forløbelige resultater peger på, at både den flydende lagringsmulighed samt rørledningerne er stabile og sikre.

-Vi har analyseret muligheden for at genbruge vores eksisterende infrastruktur med gasrør, og det tegner rigtig godt. Netop nu er vi ved at undersøge et koncept, der forbinder den eksisterende rørledning med en terminal, hvor CO2 fra forskellige kilder kan blive leveret til, for herefter at blive flyttet fra skib over i rørledning så den kan sendes til Nordsøen. Der er klare fordele i at genbruge eksisterende infrastruktur, bl.a. i form af omkostningseffektivitet, bæredygtigt og storskala-transport af CO2, siger Johannes Sand Poulsen, chef for infrastrukturaktiver i Ørsted.

Tær på langsigtede løsninger

Med disse vigtige fund halvvejs gennem samarbejdet er bidragsyderne bag Projekt Bifrost tæt på langsigtede løsninger, der kan skaleres op til flere CO2-lagringsprojekter i Nordsøen, og dermed realisere Danmarks CCSpotentiale (carbon capture and storage). Med tiden kan dette føre til, at Danmark videreudvikler forudsætningerne for at blive en europæisk hub for CO2 lagring.

Læs også: European Energy og Totalenergies stempler ind i dansk havvindudbud

I studiets næste fase vil bidragsyderne i Projekt Bifrost modne transport- og lagringsløsningerne ved yderligere at undersøge infrastrukturen og teknologier.

Europæisk hub

Halvvejs inde i studiet bekræfter partnere bag Bifrost nu med glæde forventningen om, at Danmark kan blive en europæisk hub for CO2 lagring.

“Danmark har en unik mulighed for at udvikle en helt ny grøn industri, som bidrager til Danmarks og EU’s omstilling til vedvarende energi. Jeg er stolt over, at industri og forskning er gået sammen for at kickstarte nye grønne storskalateknologier, som samtidig er omkostningseffektive”, siger Martin Rune Pedersen, landechef i TotalEnergies Danmark.

Se nøgletal for:
Læs mere om: DTU DUC bifrost Projekt Bifrost
Kommenter artiklen
Annonce
Annonce
Annonce
Udvalgte artikler
    Andre Nordiske Medier

    Nyhedsbreve

    Send til en kollega

    0.579