23948sdkhjf

Han skal vende skuden i Hanstholm

Hanstholm Havn har fra årsskiftet gjort aftalen med konstitueret havnedirektør Søren Zohnesen permanent. Samtidig overtager Thisted Kommune ejerskabet af havnen efter en turbulent periode med millionunderskud, stigende gæld og uro omkring tidligere havnedirektør Niels Skebys afgang i maj 2022.

Søren Zohnesen glæder sig over, at han som førstemand med nye ejere og ny bestyrelse med vished kan fortsætte arbejdet med at drifte og udvikle havnen, som de seneste fire år har præsteret årlige millionunderskud og ophobet en samlet gæld på 630 mio. kr.

- Situationen er den, at havnen og Hanstholm de seneste fire år har oplevet en nedgang for fiskeriet, som vi slet ikke havde set komme i det omfang, det viste sig at gøre, siger Søren Zohnesen til EnergyIslandNews.

- Samtidig har vi investeret i en betydelig udvikling af havnen, som har opbygget gælden, mens det har vist sig, at tidsplanen for afkastet af vores investeringer i en havneforretning med fire ben - fiskeri, offshore, intermodal containerhavn og havvindmøller - nok har været for optimistisk.

Fra et enkelt til fire forretningsben

Alligevel ser den nye havnedirektør med fortrøstning på fremtiden, blandt andet med en ny fragtrute til Norge og nye inter-modale containerruter i kikkerten. 

Hanstholm Havn positionerer sig som mange andre havne på den jyske vestkyst sig som afskibningshavn for offshore og havvindprojekter i Nordsøen.

Selvom vi i sammenligning med Esbjerg Havn er en mellemstor havn, har vi masser af plads og mulighed for mere til at kunne håndtere mange forskellige slags kunder, opgaver og servicearbejde i relation til store havvindprojekter som Energiø Nordsøen Søren Zohnesen, adm. direktør for Hanstholm Havn

Søren Zohnesen ser også muligheder i den kommende Energiø Nordsøen med en samlet anlægssum på 410 mia. kr. og en 10-årig tidshorisont.

- Selvom vi i sammenligning med Esbjerg Havn er en mellemstor havn, har vi masser af plads og mulighed for mere til at kunne håndtere mange forskellige slags kunder, opgaver og servicearbejde i relation til store havvindprojekter som energiøen både under og efter anlægsarbejdet, siger Søren Zohnesen.

Som sin egen bukselomme

Hos havnens nye ejer, Thisted Kommune, glæder borgmester Niels Jørgen Pedersen (V) sig over, at han som ny havneformand har en erfaren mand, der kender havnen ud og ind.

Søren Zohnesen startede på kajen som fisker og fiskeskipper og skiftede i 2014 til et job som havneassistent. Seks år efter blev han driftschef og vicedirektør under havnedirektør Niels Skeby, som efter et turbulent forløb forlod havnen i maj 2022, hvor Zohnesen rykkede op som konstitueret havnedirektør.

Kristian Jensen fyrede populær havnedirektør

- Ovenpå en turbulent tid er jeg både ydmyg og glad for at have fået muligheden for at være med til at indfri det potentiale, som havnen har. Jeg ser muligheder i at være blevet en del af den store organisation, som Thisted Kommune er. Vi får samlet kræfterne, og flere kan spille ind og arbejde sammen for, at lykkes.

Hanstholm Havn er trods stor nedgang for erhvervet blandt landets største fiskerihavne og hjemsted for en af Europas største fiskeauktioner og for intermodal containerfragt.

En stor havneudvidelse til 650 mio. kr. har siden 2017 tilført nye ydermoler, øget vanddybde, mere kajplads, et nyt havnebassin og et stort oplandsareal, så havnen i dag strækker sig over 140.000 m3.

Men investeringerne har også opbygget den store gæld på 630 mio. kr., som endnu ikke har givet afkast. Siden 2019 har havnen tabt 63 mio. kr.

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063