23948sdkhjf

Ørsted investerer i PtX-anlæg i Sverige

Ørsteds bestyrelse har truffet endelig investeringsbeslutning om FlagshipONE-projektet, der skal producere cirka 50.000 tons e-methanol om året.

FlagshipONE bliver Ørsteds første kommercielle PtX-anlæg og er en vigtig trædesten på vejen mod selskabets ambition om at tage en global førerrolle inden for vedvarende brint og grønne brændstoffer.

Det oplyser Ørsted i en pressemeddelelse.

I tillæg til den endelige investeringsbeslutning har Ørsted opnået fuldt ejerskab over FlagshipONE ved at købe de resterende 55 procent af projektet fra Liquid Wind AB, projektets oprindelige udvikler.

Ørsted er fast besluttet på at lede den grønne omstilling af samfundet, og det er præcis, hvad vi gør ved at opføre projekter som FlagshipONE. E-methanol er den bedste eksisterende løsning på at reducere CO2-udledningen i sektorer, som er vanskelige at elektrificere, såsom søfart. Mads Nipper, koncernchef og administrerende direktør, Ørsted

50.000 tons e-methanol årligt

FlagshipONE ligger i Örnsköldsvik i Nordsverige og er det største anlæg til produktion af grøn e-methanol i Europa, der nogensinde er truffet endelig investeringsbeslutning om. 

FlagshipONE forventes idriftsat i 2025 og kommer til at producere cirka 50.000 tons e-methanol årligt med henblik på at reducere CO2-udledningerne fra den internationale søfart.

Søfartsindustrien tegner sig for cirka tre procent af den globale CO2-udledning, og branchen er et fokusområde for Ørsted, i takt med at selskabet udvider sin tilstedeværelse inden for Power-to-X i Nordeuropa og USA.

Reducere CO2-udledning fra søfart

FlagshipONE er det første e-methanolprojekt i Ørsteds ambitiøse portefølje inden for PtX-anlæg. Selskabet er desuden i gang med at udvikle ’Project Star’, et projekt på den amerikanske golfkyst med en produktionskapacitet på 300.000 tons, samt ’Green Fuels for Denmark’-projektet i København, der begge vil producere betydelige mængder e-methanol med henblik på at reducere CO2-udledningen fra søfart.

- Verden har mere end nogensinde før brug for ambitiøse grønne energiprojekter til at bekæmpe klimaforandringerne, til at elektrificere sektorer, hvor det er vanskeligt at reducere CO2-udledningen, og til at sikre regional energiuafhængighed. Ørsted er fast besluttet på at lede den grønne omstilling af samfundet, og det er præcis, hvad vi gør ved at opføre projekter som FlagshipONE. E-methanol er den bedste eksisterende løsning på at reducere CO2-udledningen i sektorer, som er vanskelige at elektrificere, såsom søfart. Med dette første projekt i kommerciel skala tager Ørsted det første spadestik på vejen mod at udvikle vores brancheførende portefølje af e-methanolprojekter, siger Mads Nipper, koncernchef og administrerende direktør, Ørsted.

Ørsted påbegynder opførelsen af FlagshipONE i foråret 2023. Projektet bliver opført ved det biomassefyrede kraftvarmeværk Hörneborgsverket i Örnsköldsvik, som drives af det svenske forsyningsselskab Övik Energi. E-methanolen fra FlagshipONE skal produceres ved hjælp af vedvarende elektricitet og biogent CO2, der opsamles fra Hörneborgsverket.

Derudover vil FlagshipONE benytte damp, procesvand og kølevand fra Hörneborgsverket. Overskydende varme fra produktionen af e-methanol vil blive leveret tilbage til Övik Energi og integreret i deres fjernvarmeforsyning.

Se nøgletal for:
Læs mere om: PtX
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.556