23948sdkhjf

Forskningsmillioner sætter skub i udviklingen af intelligent elnet

Et nyt forskningsprojekt skal bringe Europa et vigtigt skridt videre på vejen mod en mere intelligent styring af elforbruget.
Et internationalt forskerhold sætter nu gang i arbejdet med at udvikle en intelligent platform, der kan monitorere og regulere forbruget af el. Det skal give el- og forsyningsselskaberne et detaljeret øjebliksbillede af strømproduktionen og forbruget i et afgrænset geografisk område. For de enkelte husstande betyder det bedre muligheder for at bruge strømmen, når der er mest af den, og den er billigst.

- Målet er at udvikle en færdig prototype på et intelligent system, der kan styre de strømforbrugende enheder i hjemmet med udgangspunkt i udbud og efterspørgsel, siger Rune Hylsberg Jacobsen, lektor ved Aarhus Universitet.

El skal forbruges i det øjeblik, det produceres, ellers går det til spilde. Samlet set kan samfundet derfor opnå store besparelser med en intelligent løsning, der tilpasser strømforbruget og forbrugernes adfærd til den aktuelle el-produktion.

Vindmøller og vaskemaskiner skal tale sammen
Forskere fra Aarhus Universitet skal bidrage til projektet ved at udvikle software til en såkaldt intelligent gateway til hjemmet, der kan styre elforbrug på baggrund af informationer om drift fra forsyningsselskaber og den enkelte husstands behov for elektricitet.

- Man kan sige, at vores opgave er at designe en infrastruktur for kommunikation mellem elektroniske apparater i hjemmet og energiselskaberne. Vi har brug for et energisystem, der fungerer langt mere effektivt og kan bidrage til at udjævne ubalancen mellem energiproduktionen og forbruget, siger Rune Hylsberg Jacobsen.

Det nuværende energisystem i Danmark er baseret på behovsstyret el-produktion, som altid har kapacitet til den mest ekstreme efterspørgsel hos forbrugerne. Det betyder, at vi meget ofte har et overskud af energi, som vi enten må lade gå til spilde eller eksportere til udlandet til priser, der kan være lavere end produktionsomkostningerne.

I fremtidens intelligente energisystem vil det blive muligt at skabe en automatiseret styring mellem enhederne i elnettet og dermed flytte energiforbruget til tidspunkter, hvor energien er mest tilgængelig.

- Hvis det blæser om natten er det mest hensigtsmæssigt, at det er der elbilen lades op, eller at vaskemaskinen kører, forklarer Rune Hylsberg Jacobsen.

Fremtidens elnet forudsiger forbrugernes adfærd
Som følge af politiske målsætninger om at nedbringe udledningen af drivhusgasser vil vi inden for en årrække komme til at opleve en væsentlig større efterspørgsel på strøm fra vedvarende energikilder i Europa. Derfor er der behov for nye intelligente løsninger, der kan være med til at sikre en optimal udnyttelse af den eksisterende grønne strømproduktion fra blandt andet vindmøller og solceller.

En af forskernes største tekniske udfordringer er i den sammenhæng at udvikle en kommunikationsplatform, der ikke alene automatisk sender oplysninger om adgang til strøm ud til de enkelte husstande og husstandenes elektroniske apparater. De skal også lave et beregningssystem, som kan forudsige mønstre i forbruget i afgrænsede geografiske områder og sende prognoser tilbage til forsyningsselskaberne.

- Vores mål er at gøre fremtidens elnet mere intelligent, så det kan være på forkant med udviklingen i forbrugernes adfærd og på forhånd beregne, hvornår adgangen til strøm under normale forhold vil blive størst, og hvornår det derfor er mest hensigtsmæssigt, at el-bilen lades, siger Rune Hylsberg Jacobsen.

Systemet skal pilottestes i 100-200 hjem og justeres, så det opnår den højest mulige grad af brugervenlighed og effekt på energiadfærd.

Om projktet
Projektet hedder Energy Demand Aware Open Services for Smart Grid Intelligent Automation.

Det har et budget på 3,3 mio. euro med støtte fra EU’s 7. rammeprogram for forskning. Aarhus Universitets andel er 438.000 euro.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094