23948sdkhjf

Studerende tester algedyrkning på taget

Et algebassin på tagets top, et rørledningssystem og et centralt raffinaderi - En løsning, der muliggør dyrkning af alger til fremstilling af biodiesel i en reaktor på taget.
Ingeniørstuderende er taget til Brasilien for at teste, om det er muligt at producere alger til fremstilling af biodiesel i en reaktor på taget. Alger har et fedtindhold på cirka 30 % og er dermed interessant som kilde til brændstof.

- I laboratoriet kan vi se, at algerne vokser meget hurtigt. Deres antal fordobles cirka seks gange i løbet af et døgn. Men hvad sker der, når vi flytter algerne fra de sterile omgivelser og ud i virkeligheden? Hvor godt klarer de sig under virkelige omstændigheder på taget af en bygning? Det er det, vi vil undersøge, siger Daniel Blom Hansen.

Hans forsøg med mikroalger er en del af et afgangsprojekt på bioprocesteknologiuddannelsen ved Ingeniørhøjskolen i Århus.

Test i Sao Paulo
Daniel Blom har sammen med en medstuderende fået stillet en 350 liter stor, åben reaktor til rådighed på taget af universitetet i Sao Paulo. I løbet af de næste måneder skal de undersøge, hvor godt algerne klarer sig.

- Vi sammenligner algernes vækst på taget med deres vækst i laboratoriet. Med udgangspunkt i det, forsøger vi at identificere de faktorer, der har indflydelse på celledelingen og på fedtindholdet. Det kan for eksempel være temperatur, ph-værdi, tæthed i af alger i vandet, forurening, næringstilførsel og sollys, siger Daniel Blom Hansen.

Alger vokser ved fotosyntese og adgang til sollys er en hel central forudsætning i de studerendes forsøg. Det er derfor, de to studerende har valgt Brasilien som projektbase.

Luftbakterier kan booste algers vækst
Der skal desuden undersøges om vandet i bassinet indeholder mikroorganismer.

- Vi ser på, om algerne går i symbiose med bakterier i luften, som kan fremme deres vækst. Nogle bakterier udskiller affaldsstoffer, som alger kan bruge til næring. Hvis vi kan identificere og dyrke disse bakterier, kan vi booste algernes vækst, forklarer Daniel Blom Hansen.

De studerende har tilstræbt at gøre forsøgsopstillingen så simpel som mulig med et åbent bassin og en lille mølle, der skaber turbulens i vandet, så algerne hele tiden får lys og ilt.

- Man kan sagtens forestille sig en reaktor på mange tagrykke i en storby som for eksempel Sao Paolo med et solrigt klima. Algerne har den egenskab, at de kan mangedoble deres vægt på en dag, hvis vækstbetingelserne er optimale. På den måde kan det faktisk lade sig gøre at danne rigtig meget biomasse på kort tid, siger Daniel Blom Hansen.

Algeproduktion kan mindske forurening
Mikroalger kan dyrkes i både lukkede og åbne bassiner. De åbne er billigst og mest velegnet til egenproduktion på tagene. Fordelen ved åbne bassiner på tagene er desuden, at algerne bruger CO2 til at gro.

- Hvis dyrkningsmetoden kunne udbredes i en stor by som Sao Paulo, så ville det bidrage til at mindske forureningen med drivhusgasser, siger Daniel Blom Hansen.

De to studerende monitorerer algernes vækst på taget i december 2011 og januar 2012. Deres resultater vil indgå i et større brasiliansk forskningsprojekt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078