23948sdkhjf

Synspunkt: Vi skal være grønne, bare det ikke koster noget

Administrerende direktør for Solenergi Danmark, Anders Ztorm Dahl, frygter, at snak om at justere de økonomiske tilskud til solceller er skadeligt for markedet.
Af Anders Ztorm Dahl, administrerende direktør for Solenergi Danmark

Det er interessant at læse hvordan klima- energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) nu vil justere de økonomiske tilskud til solceller, som har hjulpet Danmark til at reducere CO2-udslippet betragteligt. Bag ham står elselskaberne, som længe har råbt vagt i gevær omkring deres manglende indtægter fra hr. og fru Danmark.

Det er formuleringer som: ”Folk kan putte to kroner i lommen” og ”statskassen mister penge hvert år”, der får ministeren til at varsle, at tilskuddet til solceller, vil blive reduceret. Der er tale om, at statskassen mister 135 mio. i 2012, hvilket, set i forhold til udbyttet (mindre CO2- udledning fra elselskaberne), må vurderes som et lille beløb.

Problematikken ligger i at definere mistet afgift (de famøse to kroner) som et statstilskud. Så vil man også kunne argumentere for, at sparepærer skal pålægges ekstra afgift, da de også er med til at reducere statens afgiftsindtægt. At elnettet ikke kan håndtere solceller, er ligeledes helt hen i vejret. En endnu ikke offentliggjort analyse konstaterer, at der er grønt lys til at lade hvert syvende tag i Danmark producere solstrøm i 2030.

Hvorvidt, ministeren allerede har skadet markedet, er uvist, men at ministeren venter med at udtale sig, indtil han har alle fakta, ville være ønskeligt. Lyt til alle, ikke kun de meget ”farvede” elselskaber. En solcelleejer der producerer sin egen strøm og derved ikke forbruger el, kan vel ikke klandres for at miljøbelaste.
Hermed ikke sagt, at ordningen ikke kan justeres, men afgørelsen skal baseres på et sagligt grundlag og ikke en hvisken i øret fra elselskabernes lobbyister. Et godt råd til ministeren er: ”Undersøg facts, og tænk før du taler”.

Ser man på solceller, er dette en specielt god investering, hvis man ser på det i et samfundsperspektiv. Det er en problemfri teknologi, modsat vindmøller som er dyre at opsætte og vedligeholde og har en levetid på langt under det halve af solceller. Derfor bliver der også på verdensmarkedet, sat langt flere solceller op end vindmøller, så det vil være dumt at forringe udbredelsen af solceller i Danmark, nu hvor det endelig går fremad. Tyskland har cirka 50 gange så mange solceller installeret pr. indbygger, end hvad Danmark har, så vi er langt bagud hvad angår grønt image.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157