23948sdkhjf

Vandet i Køge skal gøres blødt med CO2

Vandet i hanerne hos Klar Forsynings vandkunder i Køge skal være blødere. Det besluttede en enig bestyrelse hos vandselskabet Køge Vand A/S tilbage i december 2021.

Klar Forsyning for Køge Vand A/S har derfor undersøgt forskellige metoder til blødgøring af drikkevandet, herunder hvad metoderne kan have af konsekvenser for driftssikkerhed, miljø og økonomi. 

På baggrund af den undersøgelse har bestyrelsen i Køge Vand A/S nu valgt blødgøringsteknologien CARIX, som bruger CO2 til blødgøring.

- Vi har sammenlignet en del teknologier undervejs i processen. Nogle teknologier er fravalgt, fordi de ikke passede til vores vandkvalitet. Andre teknologier havde for højt vandspild eller energiforbrug, eller levede ikke op til vores ønsker hvad angår arbejdsmiljø og driftssikkerhed, siger Jesper Koziara, teknisk direktør i Klar Forsyning, i en pressemeddelelse og uddyber:

- Driften af CARIX-anlægget sikrer det bedste arbejdsmiljø og kræver heller ikke lige så mange mandskabstimer hvad angår tilsyn og pasning af anlægget. Driftsomkostningerne er også lavere ved denne metode end andre af de metoder, vi har kigget nærmere på – og det er derfor også med til at holde takstpåvirkningen nede. 

Blødere vand i Køge

  • I dag er drikkevandet i Køge og Herfølge betegnet som hårdt vand, dvs. med et højt indhold af kalk. Vandets hårdhedsgrad er 19-23 °dH.
  • Ved en blødgøring af drikkevandet forventes hårdheden at komme ned på ca. 12 °dH – det, man vil kalde middelhårdt vand.
  • Vandkunder hos Køge Vand A/S kan efter planen forvente, at det nye CARIX-blødgøringsanlæg er i drift i løbet af 2025.

Kilde: Klar Forsyning

Anlæggene er velkendte i Tyskland

Blødgøringsteknologien CARIX (CArbon Dioxide Regenerated Ion Exchanger) reducerer indholdet af kalk i vandet kun ved tilførsel af CO2.

- Ved CARIX-metoden skal der ikke skal håndteres nogen kemikalier, da CO2 nemt tilføres. Derfor vil vores driftspersonale på Køge Vandværk ved denne metode ikke være nødt til at tage særlige ekstra forhåndsregler, såsom at iføre sig sikkerhedsdragter, siger Jesper Koziara.

CARIX-anlæggene er velkendte i Tyskland, hvor der i dag er omkring 30 anlæg i drift. I Danmark er der flere på vej i de kommende år. 

I Køge forventer Klar Forsyning at kunne levere blødere vand til alle kunder hos Køge Vand A/S i 2025.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094