23948sdkhjf

Evida vil sikre kommunerne en smidig overgang fra naturgas

Strategi og udviklingsdirektør hos Evida, Peter Kristensen, har skrevet dette indlæg

Det danske samfund står midt i en stor opgave. Den politiske ambition er, at der ikke skal anvendes gas til rumvarme i danske husstande fra 2035. Og vi i Evida vil gøre alt, hvad vi kan for at håndtere afkobling af husholdninger fra gasforsyning så smidigt og hurtigt som muligt. Samtidig forsøger Evida at besvare to centrale spørgsmål: Hvordan når vi i mål med den omfattende omstilling, og hvad skal der ske med gasrørene, når gasforbruget falder?

Det er en fælles opgave at omstille energisystemet til 100% grøn energi. Det kræver samarbejde. For kun med et målrettet og effektivt samarbejde på tværs af kommuner, fjernvarmeselskaber, biogasproducenter, distributions- og transmissionsselskaber m.fl. når vi i mål med klimaaftalen. Og vi stiller gerne vores viden til rådighed.

Den Evida-etablerede hjemmeside gasdata.evida.dk stod klar d. 1. juli 2022 til at hjælpe de 89 ”gaskommuner” rundt om i landet. Allerede kort tid efter klimaaftalen, som regeringen og et bredt flertal i Folketinget indgik før sommerferien, har kommunerne således fået et værktøj, hvor de efter anmodning, kan få adgang til information om kommunens gasområder og -infrastruktur. Det skal bistå i planlægningen af, hvordan husholdninger kan konvertere fra gas til alternative opvarmningsmuligheder.

Vi står klar til at hjælpe

Tre måneder senere har størstedelen af kommunerne benyttet sig af muligheden. Under hensyntagen til bl.a. GDPR-reglerne bidrager vi med data om bl.a. kedelalder og stikledningslængder, så kommunerne har overblikket, når de skal arbejde med deres klimaplan, og deres varmeplanlægning kan blive så præcis som mulig - og Evida står til rådighed for at sikre, at overgangen også bliver så smidig som mulig.

Derfor er vi i gang med at etablere en task force, der ude i landet vil sidde med ved bordet og dele viden i koordinationsfora med kommuner, fjernvarmeselskaber og elnetselskaber. Evida tager en aktiv rolle, fordi vi har et ansvar for at kortlægge de områder, hvor det vurderes hensigtsmæssigt at konvertere væk fra gas og for at være en katalysator i den grønne omstilling. Det er et ansvar, som vi tager på os, og som vi arbejder målrettet på at nå i mål med.

Evida fortsætter med udviklingen af gasdata.evida.dk. Der bliver i øjeblikket arbejdet på at tilføje informationer om ledningskort, og at kommunerne selv skal kunne uddelegere opgaven med at udvikle varmeplaner til fjernvarmeværker, som ønsker at bruge data til konverteringsprojektforslag.

Rørene skal ikke gå til spilde

I takt med konverteringen væk fra gas, hvor gasforbruget falder, og områder eventuelt nedlukkes, kan vi omstille og genanvende dele af det eksisterende gasnet til distributionen af brint og CO2. For mens det er forventningen, at de første strækninger brint- og CO2-net vil være nyanlæg, er der store perspektiver i på sigt at genanvende dele af det eksisterende gasnet til brint og CO2.

Evida arbejder således på at afklare mulighederne for at genbruge det nuværende distributionsnet til fremtidens energisystem med brint eller CO2. Med anlæggelsen af en rørført brintinfrastruktur på en teststrækning hos GreenLabs industripark i Skive er Evida allerede, i samarbejde med GreenLab og Vestjyllands Andel, godt i gang med at undersøge, hvordan en brintinfrastruktur kan komme til at se ud. Evida er klar til at rådgive og tage del i næste danske energieventyr.

Danmark står foran en stor opgave, og Evida står klar til at hjælpe.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11