23948sdkhjf

Rigtige venner

CEO i Energy Cluster Denmark Glenda Napier har skrevet dette indlæg. 


Hvad er livet uden gode fællesskaber? Ikke meget værd, synes jeg – partnerskaber er kernen i et godt grønt liv.

At etablere de rigtige forbindelser er en del af en klyngeorganisationers DNA. Vi lever ganske enkelt af at samle gode folk i de rette projekter; på tværs af virksomheder, videninstitutioner, myndigheder og lande. Gode venner, partnerskaber, samarbejder – kald det lige hvad du vil – det handler om at gå sammen om innovationen, så vi flytter os positivt fremad mod klimamålene i 2030 og 2050.

Lad os se på nogle af de nye grønne partnerskaber i Danmark.

Lys over land
Danmark har i 2022 fået endnu flere fyrtårne end dem, vi kender fra Rubjerg, Blåvand og Skagen. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har på baggrund af Vækstteams anbefalinger nemlig etableret otte regionale erhvervsfyrtårne, hvoraf de tre er målrettet erhvervsfremme indenfor energi. Indsatserne skal fremtidssikre danske, erhvervsmæssige styrkepositioner, og er finansieret af REACT-EU-midler.

I Nordjylland handler indsatsen om fangst, lagring og anvendelse af CO2. Sydjylland skal være en international, grøn energimetropol; særligt med fokus på Power-to-X og sektorkobling, og på Bornholm vil man udnytte den grønne energi fra havvindmøller til at gøre øen til en grøn transporthub for Østersøen.

Fælles for de tre erhvervsfyrtårne er det, at de samler brede konsortier – partnerskaber – der involverer virksomheder, kommuner, universiteter, offentligt-private partnerskaber og os som klyngeorganisation. Fyrtårnene har både søsat konkrete innovationsprojekter og handler også om opkvalificering af arbejdsstyrken indenfor de enkelte fokusområder for hvert fyrtårn. Hvert erhvervsfyrtårn samler nok i omegn 30 aktører i regionale fællesskaber.

Lagring af grøn energi
Et andet partnerskab, som vi i Energy Cluster Denmark har etableret, er en ny samarbejdsaftale med Dansk Center for Energilagring (DaCES). Aftalen skal sikre, at en forskningsorienteret og innovativ sektor kan få den optimale sparring, når det gælder lagring af grøn energi. DaCES samler ny viden og forskning inden for energilagring fra de danske universiteter og videninstitutioner på tværs af teknologi, samfund og uddannelse, og i Energy Cluster Denmark er vi gode til at tage de næste skridt, når virksomhedernes teknologiudvikling skal sikres finansiering samt vej til markedet.

Missioner mod emissioner
Et tredje eksempel på danske, grønne partnerskaber, er Innovationsfondens InnoMissions. Regeringen udpegede i den grønne forskningsstrategi fra september 2020 fire indsatser, der vil bidrage til den grønne omstilling nationalt – to af dem fokuserer på energi.

- INNOCCUS: Opsamling og opbevaring eller anvendelse af CO2

- MissionGreenFuels: Grønne brændstoffer til transport og industri (Power-to-X etc.)

Fælles for de to missioner er det, at de igen repræsenterer store partnerskaber, der på tværs af deres organisatoriske forankring vil samarbejde om grønne innovationsprojekter. Hver af de to InnoMissioner samler omkring 50 aktører om realisering af de fælles missioner.

Manifest om Nordsøen
Udover de nævnte partnerskaber, repræsenterer energiklyngen også en række andre; samarbejder med de danske universiteter, Digital Energy Hub, innovationsprojekter og flere andre partnerskaber – fx samarbejder med danske og udenlandske klynger. Sidstnævnte – de udenlandske klynger – etablerer vi faktisk et nyt, styrket samarbejde med i denne uge, hvor vi onsdag underskriver et fælles klyngemanifest med internationale klynger med relation til Nordsøen. Vi ønsker at styrke samarbejdet om innovation til fremtidens Nordsø, og det skal ske i fællesskab med vores dygtige partnere i udlandet.

Partnerskaber er uden tvivl kernen for et godt grønt liv.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.446