23948sdkhjf

Kan brint hjælpe industrien fri af naturgas?

Dette indlæg er skrevet af Søren Bjerregaard Pedersen, direktør for Hydrogen Valley.

Det er efterhånden velkendt og anerkendt, at brint bliver en krumtap i den grønne omstilling, når det handler om at lagre el fra vedvarende kilder over længere perioder, og når det handler om at producere grønne brændsler til den tunge trafik. 

Men kan brint også være med til at hjælpe industrien fri af importeret gas? 

Den aktuelle forsyningskrise gør, at det er relevant at kigge på alle brancher og i alle kroge efter løsninger, som kan bidrage til at gøre os selvforsynende med energi. Grøn energi.

Med det for øje inviterede vi i forbindelse med CEMTEC/Hydrogen Valleys 20-års jubilæum den 8. september til en konference om Grøn omstilling og power-to-x i industrien. 

Her fortalte Danmarks nationale gasdistributionsselskab Evida blandt andet om processen med at finde ud af, hvem der får brug for brint i fremtiden, og hvordan rørføringen derfor skal være.

Men hvad kan industrien bruge brint til? 

En række virksomheder anvender allerede brint i dag. Typisk er der tale om industrier, som arbejder med meget høje temperaturer i fremstillingsprocessen. Med mere power-to-x til vands og til lands kan de se frem til at kunne erstatte deres fossilt-baserede brint med grøn brint. 

Plast-industrien er et andet godt eksempel. Her kan grøn metanol, der baserer sig på brint, erstatte den fossilt-baserede metanol, som anvendes i dag.

Brint kan også erstatte naturgas helt eller delvis. Det kræver naturligvis nøje overvejelser både økonomisk og i forhold til forsyningssikkerhed, hvordan sådanne løsninger skal implementeres – og det er noget, vi i Hydrogen Valley rådgiver om, fordi mange industrivirksomheder ikke er bevidste om de muligheder, der foreligger. En ting er sikkert - kommer brinten enten fra sol og vind energi, fjerner man Co2-udledningen fra sin forbrændingsproces.

Et andet sted, hvor grøn brint giver god mening, er i forhold til biogas. Ved at tilsætte brint kan mængden af gas øges med 60-70 procent. Det er en betragtelig forøgelse, som kan ske uden at øge selve biogasanlægget. 

Formanden for biogasbranchen har for nylig påpeget, at biogas i løbet af fem år helt vil kunne erstatte naturgas i Danmark. Både økonomisk og ressourcemæssigt ligger der store gevinster ved at opgradere biogassen ved hjælp af brint. 

I nogle tilfælde vil det være en god ide at etablere en brint-produktion i form af et power-to-x anlæg direkte i forbindelse med biogasanlægget. I andre situationer er det bedre at få brinten tilført udefra. 

I Hydrogen Valley har vi udviklet en model, der afklarer de forhold. Modellen bruger vi i vores samarbejde med biogasanlæg og andre virksomheder, der overvejer at indfase brint i produktionen. Det gælder for eksempel også teglværker, som i dag er afhængige af naturgas og nu overvejer andre, lokalt baserede forsyningsløsninger.

Der kan siges meget skidt om den energikrise, vi befinder os i aktuelt, og den vil komme til at gøre ondt. Men den kan også være det skub, som sætter turbo på den grønne omstilling og gør os selvforsynende med energi - produceret lokalt eller i samarbejde med vores nabolande.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063