23948sdkhjf

Biogas kan gøre os fri fra Putin

Dette indlæg er skrevet af CEO Ole Hvelplund fra Nature Energy

Vi har sjældent talt mere om energi og forsyning, end vi gør lige nu. Ruslands invasion af Ukraine har skabt en ny virkelighed, som presser energiforsyningen og sender Danmark og Europa ud i en forsyningskrise. Det kan mærkes alle steder. Tænder man TV’et, bekræfter de seneste pressemøder fra regeringen og myndighederne situationens alvor. Det samme gør regningerne hjemme hos danskerne, hvor energi- og fødevarepriser for længst er skudt i vejret.

Situationen med stigende inflation og mangel på energi vil kun blive forværret hen over vinteren. Derfor skal vi investere endnu mere i at gøre os uafhængige af Ruslands fossile gas hurtigst muligt. Det gør vi ved at skubbe på udbygningen af klimavenlig, danskproduceret biogas, så vi inden længe kan få 100 procent grøn gas i det danske gasnet og blive selvforsynende.

Godt på vej – men ikke i mål

I Danmark er vi verdensførende i at producere biogas, som gør gasnettet grønt og fortrænger klimaskadelig naturgas. Vi er godt på vej – og vi har tilmed verdens grønneste gasnet herhjemme.

I 2022 forventes biogas at dække 40 procent af det årlige gasforbrug. En dag i juli måned var biogasandelen endda helt oppe på over 98 procent. Det er en ny rekord, som vidner om biogassens rivende udvikling.

Hos Nature Energy har vi lige nu 12 biogasanlæg i Danmark, et anlæg i Frankrig og flere nye på vej - både i USA, Canada, Danmark og andre dele af Europa. Vores ambitioner for udbygningen af biogas er høje, og vi arbejder hver dag for at producere mest mulig grøn gas til gavn for både forsyningssikkerhed og klima. Men hvis vi skal fortsætte med at øge produktionen af biogas, er der behov for at opføre flere danske biogasanlæg.

Derfor skal vi have den grønne speeder i bund, og det er vi klar til i Nature Energy. Vi har flere grydeklare biogasprojekter i Danmark, som vi kan igangsætte – hvis den politiske vilje følger med.

Øget udbygning kræver fremrykning af støttepuljer

Hvis vi for alvor skal skalere produktionen og fravriste os Putins jerngreb om vores energiforsyning, er det afgørende, at vi skalerer biogasproduktionen. Det kræver, at vi får fremrykket støttepuljerne til biogas, som allerede er vedtaget politisk og tilmed finansieret. Fremrykkes støttepuljerne, kan vi gøre Danmark fri af russisk naturgas og sikre et helt grønt gasnet allerede i 2027 – tre år før de nuværende forventninger.

Det vil ikke alene styrke dansk forsyningssikkerhed og skabe nye grønne arbejdspladser i landdistrikterne, hvor vi opfører vores anlæg. Det vil også kunne gøre en direkte forskel for Danmarks klimamål – og tidspunktet bliver ikke bedre, end det er nu. Danmark har brug for at skrue op for produktionen, og vi har endda også mulighed for det. Lad os udnytte det.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078