23948sdkhjf

Få forklaringen: Derfor er elpriserne rekord høje

Høje gaspriser på grund af krigen i Ukraine, ingen vind og tørke i Europa har skabt en situation, hvor elpriserne vil blive ved med at være høje ind i 2023, forklarer konsulent

Konsekvenserne af Ruslands invasion af Ukraine fortsætter med at sprede sig som ringe i vandet og effekten på elregningen er til at tage og føle på for industrivirksomhederne.

Og mens den uforudsigelige krig har skabt fået gaspriserne til at tordne i vejret, følger gaspriserne nu efter. Og det skyldes også en anden uforudsigelig faktor, nemlig vejret.

- Den høje gaspris er hovedårsagen til, at vi nu tæller elprisen i kroner og ikke ører. Derudover er der tørke i Europa og det blæser ikke. Vandkraft og vindenergi er to billige måder at lave strøm på, men dem har vi ikke pt. Det kommer til at tage noget tid, før vandmagasinerne er fyldt op igen.  Det blæser normalt mere mere om efteråret, men på trods af det er der ikke umiddelbart nogen betydelig bedring i horisonten, siger Kristian Rune Poulsen, konsulent hos erhvervsorganisationen Green Power Denmark, der repræsenterer over 1500 medlemmer i energiindustrien.

Seks grunde til at elprisen er ekstremt høj: 

  • El bliver stadig produceret på kraftværker, der bruger naturgas, enkelte steder i Danmark og mange steder i Europa. Gasprisen har været høj gennem det seneste år, men den er nu ekstremt høj, da Rusland har reduceret mængden af gas, som bliver sendt til Europa. Europas forsatte afhængighed af gas og den høje gaspris er hovedårsagen til de høje elpriser.
  • Det er stort set vindstille i hele Danmark i disse dage. Når vi har en høj produktion af strøm fra vindmøller og solceller, er prisen på strøm typisk lav. Men i disse dage er vi nødt til at finde andre kilder.
  • Når vi mangler vind, plejer vi at hente billig strøm fra de norske vandkraftværker. Men der mangler vand i de sydnorske magasiner, og prisen på strøm er historisk høj i det sydlige Norge.
  • Danske kraftværker bruger træpiller eller træflis til at producere strøm. Prisen er steget voldsomt på grund af krigen i Ukraine.
  • Tørke i Sydeuropa betyder, at der bliver produceret væsentligt mindre vandkraft. De sydeuropæiske lande skal derfor bruge andre energikilder, og det giver et opadgående pres på priserne.
  • Atomkraftværker og kraftværker, som bruger kul, ligger typisk ved store floder, så de kan bruge vandet til at køle værket. Men mangel på vand betyder, at kraftværkerne er nødt til at begrænse produktionen.

Kilde: Green Power Denmark

Du kan læse artiklen i sin fulde længde hos Energy Supplys søstermedie Jern & Maskinindustrien. Bemærk at det kræver abonnement

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094