23948sdkhjf

Gaskrise bærer hovedansvaret for tårnhøje elpriser

Når elprisen er den højeste nogensinde for tiden, skyldes det først og fremmest høje gaspriser

Elpriserne er tårnhøje for tiden, og fredag vil prisen for en dansk kilowatttime for fjerde dag i træk ligge omkring fire kroner. Og det vel at mærke før, at der lagt afgifter og moms oveni.

Årsagen skal først og fremmes findes i Rusland, hvor man har begrænset tilførslen af gas til Europa som et modsvar til de internationale sanktioner mod russerne.

For selv om det kun er en meget lille del af den danske elproduktion, der foregår ved forbrænding af naturgas, er der alligevel en sammenhæng.

Det forklarer Kristian Rune Poulsen, der er energianalytiker hos Green Power Denmark.

- Gaspriserne smitter af på andre brændselsformer. Når gassen bliver dyr eller sparsom, prøver nogen at skifte den ud med eksempelvis kul, som igen bliver dyrere.

- Derfor bliver det eksempelvis også dyrere at producere strøm på et kulfyret kraftværk, siger han.

Derudover får elprisen yderligere et løft af, at det ikke blæser ret meget. Derfor står vindmøllerne stille, og derfor er vi nødt til at købe energi hos vores tyske, norske og svenske naboer.

Endelig er vi også ramt af den tørke, der har ramt Centraleuropa, og som griber forstyrrende ind i kraftværkernes drift, fordi de mangler kølevand, og fordi der ikke længere kan transporteres brændsel på de udtørrede floder.

Selv om der ikke er udsigt til en hurtig løsning på gaskrisen, er det ikke umuligt, at elpriserne kan bevæge sig tættere på et normalt leje senere på året.

- Vi kan jo håbe på et blæsende efterår. Det vil gøre det nemmere at skaffe den nødvendige strøm til vores forbrug herhjemme og mindske vores import fra udlandet.

- Og så kan vi håbe på en mild vinter. Jo mildere vinter, jo mindre energi skal der bruges på varme, og det vil også dæmpe efterspørgslen på strøm

- Endelig vil det også gavne os, hvis der falder masser af regn i Alperne og i Norge og Sverige, siger Kristian Rune Poulsen.

Han peger også på, at man ved at sænke sit energiforbrug eller flytte det til tidspunkter, hvor efterspørgslen er lavere, kan medvirke til at udjævne forbruget hen over døgnet.

- Den gas, som du ikke bruger, kan naboen få gavn af. Og det er faktisk allerede lykkedes at reducere gasforbruget med 20 procent i år, siger analytikeren.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094