23948sdkhjf

75 mio. liter vand til Danmarks største damvarmelager

Silhorko-Eurowater har leveret vandbehandlingsanlæg til at fylde Marstal Fjernvarmes nyligt indviede 75.000 kubikmeter store vandreservoir.
Solvarme er en effektiv energikilde, men kun så længe solen skinner. Hvad gør man så, når det er overskyet, eller om vinteren, hvor der er færre solskinstimer?

For at kunne levere varmeenergi hele året, er det nødvendigt at have en form for stødpude eller buffer, der kan holde på varmen, og her benytter man sig ofte af et såkaldt damvarmelager, der i al sin enkelhed blot er en kæmpestor vandbeholder, med vand opvarmet til 75-85 grader af solvarmeanlæg.

Marstal fjernvarme har i denne sommer indviet Danmarks største damvarmelager, som skal lagre solvarmeenergien fra fjernvarmeværkets 1.034 solvarmemoduler, der dækker et areal på hele 15.000 m2.

Men det har ikke været uden udfordringer at nå fra idé til etablering af det nye varmelager – for hvordan skaffer man lige 75 millioner liter blødgjort vand?

Silhorko fandt løsningen
Med i overvejelserne var om renset spildevand fra et nærtliggende rensningsanlæg kunne bruges, men der ville være en vis risiko forbundet med at anbringe en så stor mængde spildevand ovenpå et grundvandsreservoir. Desuden kunne ukontrollerbare og miljøfremmede stoffer udgøre et problem for det tekniske udstyr. Det ville i øvrigt være nødvendigt at lægge et halvanden kilometer langt vandrør på tværs af veje og gennem beboelse på øen.

Med i overvejelserne var også, om Ærøs vandværker kunne levere den nødvendige mængde vand i drikkevandskvalitet, men det var ikke muligt inden for tidsrammen.

Det energifirma, som varmeværket havde hyret til det store projekt, kontaktede derfor virksomheden Silhorko, der siden 1936 har specialiseret sig i vandbehandling til både teknisk vand og drikkevand, for at finde en løsning. Sammen vurderede de, at det bedre kunne betale sig økonomisk, miljømæssigt og tidsmæssigt at få leveret grundvand direkte fra tre nærtliggende grundvandsboringer, rense det til drikkevandskvalitet og bagefter blødgøre det.

Og efter at have regnet på tallene fandt Silhorko frem til en løsning, der kunne producere vandet på under 70 dage. Løsningen var baseret på udlejningsanlæg, nøje sammensat af de udvalgte standardenheder, firmaet har til rådighed.

Høje krav til vandkvaliteten
På SUNSTORE 4, som det store solvarmeanlæg ved Marstal på Ærø, hedder varmer solpanelerne både fjernvarmevand og damvarmelageret op på samme tid, idet anlægget har en kalkuleret overproduktion i de aktive måneder. Vandet fra damvarmelageret cirkulerer (ligesom fjernvarmevandet) i rør, varmevekslere og varmepumper, og det stiller høje krav til vandkvaliteten. Det skal være så rent, at der ikke sætter sig kalk, rust, partikler eller organiske materialer i maskineriet.

Det leverede råvand var ubehandlet grundvand, og kunne derfor ikke føres direkte i damvarmelageret. Det skulle først blødgøres, en proces der fjerner calcium og magnesium. Blødgøring kan udføres kemikaliefrit med ionbytning, men kræver en vandkvalitet, der minimum overholder drikkevandskravene. Det var derfor nødvendigt først at filtrere vandet for jern og mangan gennem trykfiltre inden blødgøringsprocessen.

Silhorko sammensatte et behandlingstrin med to trykfiltre i parallel drift, samt tre ionbytteranlæg med kontinuerlig produktion. Ved at time skyllefaserne i trykfiltrene og ionbytteranlæggenes regenerationsfaser, var det muligt at etablere en stabil og ubrudt leverance af blødgjort vand til damvarmelageret. Dermed lykkedes det at fylde 75 mio. liter vand i det store bassin på under 70 dage.

Selvom damvarmelageret er overdækket og et lukket system, vil der over tid foregå en fordampning, ligesom der er risiko for små lækager i ny og næ. Derfor har Marstal Fjernvarme installeret et mindre, permanent blødgøringsanlæg, der kan efterfylde damvarmelageret, når det er nødvendigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094