23948sdkhjf

Raffinaderiet i Fredericia dropper naturgassen: Kedlerne bygges om

Raffinaderiet Crossbridge Energy i Fredericia, der tegner sig for levering af 35 procent af Danmarks brændstof, har vist sig klar til at droppe naturgassen.

- Vi fik installeret to nye naturgas-kedler for tre år siden. De erstattede to udtjente kedler, der brugt fuelgas, som brændsel. Da vi købte kedlerne var naturgasprisen en anden end i dag. Prisen er jo steget med 250 procent, siger pressechef hos raffinaderiet Torben Øllegaard Sørensen.

Og netop prisen og afhængigheden af russisk gas har fået raffinaderiet til at kigge på, om de to kedler kunne bygges om.

- Vi har jo skullet undersøge om det kunne lade sig gøre. Der skulle skiftes brændere i kedlerne, etableres ny rørføring til nyt brændsel og udføres andre tekniske installationer, siger Torben Øllegaard Sørensen og tilføjer: 

- Nu har vi testet i et par uger og det dur.

De to kedler spiller en afgørende rolle i driften af raffinaderiet i Fredericia.  Kedlerne producerer damp, der anvendes til at opvarme såvel som at køle i processen, hvor temperaturen flere steder er adskillige hundrede grader. Dels indgår dampen i en række afgørende kemiske processer og endelig bruges den også til at reducere NOx-udledning.

To etaper

Ombygningen af de to kedler skal ske i to etaper. I første omgang skal kedlerne ombygges til at køre på diesel og sidenhen skal de bygges om til at køre på den gas, som raffinaderiet selv producerer.

De to kedler var før ombygningen de eneste anlæg, der kørte på naturgas, mens de resterende anlæg kører på den gas, som der produceres onsite.

Om årsagen til at raffinaderiet ikke har kunne vælge en grønnere løsning, som f.eks. biomasse som brændsel er, at det ikke ville kunne lade sig gøre.

-Det er ikke løsningen. Det ville dreje sig om virkelig store mængder og det kan ikke lade sig gøre at køre ind i vores anlæg. Det skal være noget rørforbundet, siger Torben Øllegaard Sørensen.

De to ombyggede kedler er dog i øjeblikket ikke i produktion, da de kun fungerer som back-up al den stund at raffinaderiet kan være selvforsynende med gassen.

Raffinaderiet var med 40 andre industrivirksomheder i Danmark på Energistyrelsens liste over de, der ville blive ramt, såfremt der blev lukket for den russiske gas.

Flere virksomheder er klar til droppe gas

I Dansk Industri (DI) er der stor glæde over Crossbridge Energys indsats for at komme af naturgas.

- Det glæder mig, at se også store gasforbrugere kan og vil finde en vej væk fra naturgassen, så vi reducerer betalingerne til den russiske krigsmaskine og bliver mindre sårbare overfor russernes trusler om afbrydelse af gasforsyningen, siger branchedirektør i DI Energi Troels Ranis, i en artikel på DI Business' hjemmeside. 

En rundspørge foretaget af DI viser også, at mange virksomheder kan droppe naturgas relativt hurtigt. Blandt de 432 adspurgte virksomheder svarer halvdelen, at de vil være i stand til at droppe gas til fordel for andre energiformer i løbet af et år – 70 procent på længere sigt.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125