23948sdkhjf

Nu skal IntelliGrid flytte elforbruget i danske og tyske husholdninger

Projektet IntelliGrid runder den helt store milepæl.

Løsningen er nemlig klar til at blive testet i danske og tyske husholdninger.

Formålet med Intelligrid har været at udvikle og afprøve en intelligent løsning til fleksibel styring af private husstandes elforbrug. Efter et par års udvikling og finjustering er det ikke kun den tekniske løsning, der er klar til at blive testet.

- Vi tester ikke bare den tekniske løsning, for lige så vigtigt er det at få afprøvet, hvordan husholdningerne modtager løsningen, og hvordan deres adfærd ændrer sig over længere tid med løsningen i hjemmet, forklarer Gorm Ellegaard Andersen fra projektpartneren i IntelliGrid, Gea-Sat

IntelliGrid-løsningen bygger på avancerede algoritmer og datastrukturer og består af en app og en ”smart plug”, der selv kan bestemme, hvornår det er hensigtsmæssigt for husholdningsapparater som vaskemaskine, opvaskemaskine og tørretumbler at køre.

Smart plug’en placeres mellem eksempelvis vaskemaskinen og stikkontakten.

Flyt vasken

Grundpræmissen for projektet er det kæmpe potentiale, der ligger i at kunne flytte husholdningernes forbrug. Dels er der penge at spare for husholdningerne, og dels vil det være gunstigt for elnettet som helhed, da belastningen af elnettet spredes ud over døgnets 24 timer, hvilket mindsker behovet for udbygningen af det europæiske elnet.

IntelliGrid-løsningen gør det muligt for en familie at rykke tøjvasken til de tider på døgnet, hvor priserne er lave.

Den tekniske løsning kræver ikke merarbejde i dagligdagen, og forbrugerne skal ikke programmere hver enkelt vaskecyklus til det bedste og rigtige tidspunkt - det gør IntelliGrid for forbrugeren.

- Derfor er det også vigtigt at få mange forskellige typer forbrugere med i testen, så vi kan få flere erfaringer til at videreudvikle systemet, forklarer Gorm Ellegaard Andersen og tilføjer:

- Alle husholdninger har apparater, hvis strømforbrug kan flyttes, og på længere sigt sigter vi efter at inkludere el-ladere til biler og også varmepumper.

Hidtil har Gorm Ellegaard Andersen fundet 50 husstande, der har lyst til at deltage i projektet - fordelt ligeligt mellem Danmark og Tyskland – men han understreger, at der er plads til flere.

Internationalt projekt med store perspektiver

Projekt IntelliGrid er et internationalt projekt, der bygger på et samarbejde på tværs af den dansk- tyske grænse omfattende såvel universiteter, forsyningsbranchen, kommuner og kommercielle virksomheder.

Forschungs- und EntwicklungsZentrum Kiel GmbH, Fachhochschule Kiel, Roskilde Universitet, GEA-SAT ApS og Attracksoft GmbH er alle gået sammen om udvikling og test af systemer, der understøtter projektets formål.

Forschungs- und EntwicklungsZentrum Kiel GmbH er anført som projektleder. Roskilde Universitet deltager med viden og erfaring indenfor brugerdreven innovation af teknologiske løsninger. Gea-Sat bidrager med viden og erfaring om energisystemer. Herudover deltager softwareudviklingsvirksomheden AttractSoft med mange års erfaring inden for softwareudvikling.

Partnerne har arbejdet med ideen i flere år og har skabt sig et netværk i resten af Europa, som følger projektet, og det er netop Europa, der er projektets langsigtede mål at nå.

Projektet er støttet af Interreg med 1 million euro. Det samlede budget for projektet er 1,7 millioner euro

Kilde: IntelliGrid/Gea-SAT

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094