23948sdkhjf

Ørsted vil have bedre styr på fuglene

Gennem samarbejdet med Spoor ønsker Ørsted at skabe endnu større forståelse af fuglelivet på og omkring sine havvindmølleparker.

Ørsted skal være med til at teste og kommercialisere en ny teknologi på udvalgte havvindemølleparker, så der kan indsamles flere og bedre data om fugleliv.

Derfor har Ørsted indgået et samarbejde med norske Spoor, der er en startup-virksomhed, der anvender et nyt AI-system til at holde øje med fuglelivet på og omkring havvindmølleparker.

Den øgede forståelse af fugleadfærd vil gøre det muligt at optimere havmølleparkers design yderligere, hvilket er i overensstemmelse med Ørsteds ambition om, at alle nye grønne udviklingsprojekter, som selskabet sætter i gang, skal have en netto-positiv biodiversitetspåvikning fra 2030.

Svært at beregne mulige kollisioner

Det er svært at overvåge fugleadfærd, og derfor anvender havvindindustrien i øjeblikket modeller baseret på forsigtighedsprincippet til at estimere mulige kollisioner, når industrien designer vindmølleparker. Flere af de nyeste undersøgelser tyder på, at antallet af faktiske kollisioner er betydeligt lavere end det, der antages i de nuværende modeller.

Spoor-systemet kan øge tiltroen til forudsigelserne i disse undersøgelser, hvilket kan øge vidensbasen og resultere i, at der kan opbygges solide statistiske beviser inden for dette område.

- I takt med at regeringer over hele verden opstiller ambitiøse planer for at øge kapaciteten inden for havvind for at bremse klimaforandringerne, er det afgørende, at vi hele tiden øger vores forståelse af fugleadfærden, så vi kan designe og opføre vindmølleparker, der aktivt giver en netto-positiv biodiversitetspåvirkning, siger Vice president Benjamin Sykes, som er leder af Ørsteds interne hold af miljøspecialister.

Ørsteds forsknings- og udviklingssamarbejde med Spoor

  • Ørsted vil dele sin viden og data fra udvalgte havvindmølleparker med Spoor og er i gang med at undersøge mulighederne for at teste og anvende Spoors teknologi på flere af havvindmølleparkerne i Ørsteds globale portefølje. Dette samarbejde skydes i gang løbet af 2022.
  • Partnerskabet vil i høj grad fremskynde Spoors teknologiske udvikling ved at træne den kunstige intelligens i at genkende relevante regionale fuglearter. På denne måde kan systemet levere bedre resultater hurtigere og i større skala, når den bliver gjort kommercielt tilgængelig for hele industrien.
  • Ørsted er en af de udviklere af havvind, der har mest erfaring med at indsamle data om havfugle og bruge disse data til at afbøde potentielle negative påvirkninger på biodiversiteten, når der designes havvindmølleparker.

Ørsted

Spoors AI-teknologi er specifikt udviklet til med præcision at kunne identificere og følge fugle.  Det vil gøre det muligt for Ørsted at installere mange flere kameraer på vindmølleparker, så man får en langt større fysisk og tidsmæssig datadækning, og dermed sikrer en bedre forståelse af fugleadfærden.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.093