23948sdkhjf

Alle 111 fundamenter til Anholt Havmøllepark er nu på plads

Med etableringen af de sidste fundamenter er Dong Energy nu godt på vej til at opføre Danmarks største havmøllepark. Forude venter nu installationen af 111 vindmøller.
Både hos Dong Energy og MT Højgaard, der som leverandør har stået for levering og installationen af fundamenterne, er tilfredsheden med resultatet og den overholdte tidsplan stor.

- Vind og vejrforholdene i Kattegat, hvor møllerne skal op, kan være barske. Det er naturligvis glædeligt, når møllerne snurrer, da det giver en stor elproduktion. Men når parken skal etableres, er kraftig vind ikke at foretrække og vi har da også mange gange måttet indstille installationen af fundamenter, siger projektchef Flemming Thomsen og fortsætter:

- Derfor er jeg også meget tilfreds med, at det er lykkedes at overholde tidsplanen, og vi nu har installeret alle 111 fundamenter. Det er en stor milepæl for opførelsen af Anholt Havmøllepark og for det store team af medarbejdere og leverandører, der har været med i projektet.

5.000 kampesten måtte flyttes
Det har ikke altid være lige nemt at forberede ramning af monopælene, da havbunden er meget udfordrende. Specielt den nordlige del af parken er præget af områder, hvor havbunden er meget blød, mens havbunden i den sydlige del er præget af mange større kampesten. I alt har DONG Energy flyttet 5.000 kampesten, der nu er placeret i 30 kunstige rev.

- Inden vi begyndte arbejdet har vi scannet alle de positioner, hvor møllerne skal stå. Vi har garderet os og har de værktøjer på plads, der skal til for at håndtere udfordringerne med de forskellige underlag. Nu er vi i mål med fundamenterne og kan nu fokusere på de næste store opgaver. Vi er godt i gang med at trække elkabler mellem fundamenterne, hvorefter vi skal i gang med at installere møller på fundamenterne, siger Flemming Thomsen.

Svanen rejste pælene
Installationsfartøjet Svanen, der oprindeligt blev bygget til at opføre dele af Storebæltsbroen, har været brugt til at ramme fundamenterne i havbunden. Svanen rammede det første fundament nytårsdag d. 31. december 2011 kl. 19, mens installationsfartøjet Jumbo Javelin startede installationen af overgangsstykkerne den 16. april og har til weekenden færdiggjort det sidste af de i alt 111 fundamenter.

De 111 fundamenter er produceret i Aalborg af Bladt Industries, mens installationen af fundamenterne er foretaget af MT Højgaard.

DONG Energy forventer at kunne starte installationen af møller først i september måned.

Værd at vide
Anholt-projektet er baseret på det velkendte monopælkoncept. Det vil sige en enkeltstående pæl, som rammes ned i havbunden. Monopæl-fundamentet er i et rundt stålrør med en diameter på ca. 5 meter og en godstykkelse på 5-9 cm. Længden af monopælene er tilpasset den aktuelle placering og varierer fra 37 til 54 meter.

På monopælen monteres efterfølgende et overgangsstykke. Overgangsstykket støbes sammen med monopælen og giver mulighed for at sikre, at møllen står i fuldstændig lodret position. Overgangstykket er monteret med bådlanding, adgangslejder, indvendige og udvendige arbejdsplatforme og kabelrør til søkablerne.





Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125