23948sdkhjf

AAU-studerende hædres for brændselscellesystem

Tre dimittender fra Aalborg Universitet sikrede sig en pris ved en anerkendt international brændselscellekonference i Berlin.
De tre civilingeniører i Energiteknik, Kristian Kjær Justesen, Mikkel Præstholm Ehmsen og John Andersen, har på ekstraordinær og innovativ vis givet sig i kast med et område, hvor der ikke findes lærebøger og stort set heller ingen videnskabelige artikler, der præcist bekskriver deres problemstillinger. Alligevel har de studerende ved at bruge deres erfaring og de metoder, de har lært gennem deres studie været i stand til at gøre sig nationalt og internationalt bemærket på området.

- De studerende har arbejdet med avanceret styring og regulering af et brændselscellesystem. De har lavet detaljerede modeller af komplekse systemer og udført forskellige eksperimenter for at verificere disse modeller, og de har afprøvet forskellige reguleringsstrategier i simulering, inden de kunne implementeres i selve systemet. Til at afprøve deres teorier har gruppen haft et tæt samarbejde med firmaet Serenergy A/S, der producerer og sælger brændselscellesystemer, fortæller lektor Søren Juhl Andreasen.

Højteknologiske input
Det brændselscellesystem, de studerende har arbejdet med, indeholder en kemisk reaktor, der er i stand til at konvertere metanol til en hydrogen-holdig gas. Brug af metanol som brændstof åbner op for blandt andet forbedringer af rækkevidden for elbiler og andre forskellige elektriske køretøjer, som på sigt kan spille en afgørende rolle for vores miljø.

- I en relativt lille virksomhed som Serenergy er det enormt vigtigt, at vi har et godt samarbejde med aktører som fx Aalborg Universitet. På den måde får vi mulighed for at få nogle højteknologiske input og afvikle nogle krævende udviklingsprojekter, som ellers ikke var mulige. Angående det specifikke projekt har gruppen arbejdet med styring og regulering af et brændselscellesystem, hvilket er en kompliceret og krævende disciplin. Vi forventer, at deres arbejde kan bidrage til at udvikle et bedre og mere miljøvenligt produkt. Dette kan medvirke til, at brændselscelleteknologien bliver konkurrencedygtig på flere markeder, end den er i dag. Den afledte samfundseffekt af dette vil potentielt være et mindre CO2-udslip og derved et bedre klima, fortæller product manager Peder Lund Rasmussen fra Serenergy.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078