23948sdkhjf

Et kig ind i energiens krystalkugle

Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark, har skrevet dette indlæg

Hvordan ser fremtiden ud for energiklyngen? Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark, giver her tre bud på, hvad der vil præge de kommende år.

Der er ingen tvivl om, at den grønne omstilling er mere central end nogensinde før. Vores evne til at omstille vores samfund, vores erhverv, vores virksomheder og vores forbrug vil afgøre vores globale position som grøn førernation. Danmark er frontrunner, når det handler om den grønne omstilling. Og modstandskampen mod klimaforandringerne sker i høj grad gennem teknologiudvikling og innovation fra Danmarks energiklynge.

Her kommer tre bud på, hvad der vil tegne den kommende tid:

1. Vi får heldigvis meget travlt

Mit bud er at intet andet videns- og erhvervsområde i Danmark er omdrejningspunkt for så vigtige udviklinger som energiområdet. Krigen i Ukraine har mindet os om vigtigheden af forsyningssikkerheden, og det har medført stærkt øget fokus på udbygningen af vedvarende energiprojekter både til vands og til lands, og forhåbentlig vil NIMBY-effekten (”not in my backyard”) fylde mindre.

Vi skal nå 70% målet om CO2-reduktion, vi arbejder med Power-to-X, CCS, CCUS – ja, forkortelserne er mange og de bliver allemandstale. Selv Hendes Majestæt talte om teknologiudviklingen i energiklyngen i sin nytårstale for snart fem måneder siden, da hun fortalte om, at Danmark skal bruge de gamle felter i Nordsøen til at gemme CO2 i.

2. Der vil komme mange midler til grøn udvikling

Der kommer en massiv tilførsel af funding til energi-innovation, teknologiudvikling, test og demonstration – store rammeprojekter som innomissions, erhvervsfyrtårne og diverse større puljer fylder i fundinglandskabet, senest kom 250 mio. kr. til Power-to-X-puljen. Alene i 1. kvartal i 2022 har Energy Cluster Denmark sammen med mange virksomheder og videninstitutioner søgt om knap 1 mia. kr.

3. Vi vil se nye og store partnerskaber på tværs af energiklyngen og sektorer

Vi vil se flere og større partnerskaber. Ingen tvivl om at mindre innovationspartnerskaber, der samarbejder om fx at udvikle en drone, der kan flyve fra havnen og 22 km ud på havet og levere en møtrik, som skibet glemte – de vil forsat være vigtige. Men vi vil også se større offentlige og private partnerskaber tage form. Disse partnerskaber vil løse missions-drevne energiudfordringer sammen. Fx udvikle nye værdikæder, der kan løfte opgaven med at producere og forbruge grønne brændstoffer. Og vi vil se energisektoren samarbejde mere og mere på tværs af sektorer, ikke bare indenfor energi, men også med transportsektoren, landbrug- og fødevareområdet, byggeområdet osv.

Vi er helt sikkert på en rejse fra siloer til sektorkobling.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125