23948sdkhjf

Grønne Fur sætter turbo på solceller

4,7 procent af alle husstande på Fur har fået installeret et solcelleanlæg – det er markant højere end landsgennemsnittet, der ligger på mindre end 1 procent.
Én af forklaringerne på, hvorfor solceller er så populære på Limfjordsøen, kan være udviklingsprojektet Innovation Fur, der har som mål at udvikle en minimodel af fremtidens bæredygtige og energirigtige samfund på Fur.

- Vi vil bl.a. gerne motivere borgerne på Fur til at tænke i energirigtige og CO2-venlige løsninger. Derfor har vi afholdt kurser om vedvarende energi, afholdt åbent hus, kørt kampagne og haft informationsmøde om solceller. Og det ser ud til, at Furboerne virkelig har taget det til sig og interesserer sig for vedvarende energikilder, fortæller projektleder for Innovation Fur, Gitte Wad Thybo.

Ser man på tallene viser det sig, at 4,7 procent af alle husstande på Fur har fået et solcelleanlæg på taget – ser man udelukkende på enfamiliehusene (og derved ser bort fra lejligheder) er tallet helt oppe på 5,6 procent. Til sammenligning er der samlet set installeret solcelleanlæg på 0,8 procent af alle husstande i Danmark – og tallet er 1,3 procent, hvis man udelukkende ser på enfamiliehusene.

Energitjek førte til solceller
Henover foråret har EnergiMidt kørt en speciel solcellekampagne på Fur, der har sat ekstra skub i salget. Konceptet gik på, at hvis Furboere købte et solcelleanlæg af EnergiMidt, ville EnergiMidt samtidig donere et solpanel til det lokale forsamlingshus. Kampagnen resulterede i otte solgte solcelleanlæg til glæde for forsamlingshuset, der nu kan spare ca. 25 procent om året på el-regningen og i stedet bruge pengene på lokale arrangementer.

Poul Erik og Anne-Lise Nielsen er blandt de Furboere, der har benyttet sig af kampagnetilbuddet og investeret i solceller fra EnergiMidt. Det hele startede med et gratis energitjek. Som er led i Innovation Fur kan alle Furboere få et gratis energitjek af deres hus, hvilket over 30 procent af husstandene på Fur indtil videre har benyttet sig af. Og for Poul Erik og Anne-Lise Nielsen mundede det ud i en investering i solceller.

- Vi fandt ud af, at solceller var en rigtig god idé for os. Det er noget, vi har investeret i, fordi vi først og fremmest har lyst til at være CO2-venlige. Men derudover er der også en ret markant besparelse at hente. Vi har regnet på det og med en investering på ca. 100.000 kroner, kan vi spare 8000 kroner om året på vores elregning. Det synes vi er ganske fornuftigt. Og at vi så samtidig støtter det lokale forsamlingshus er jo bare en ekstra bonus, fortæller Poul Erik Nielsen.

- Vi vil rigtig gerne bakke op om Innovation Fur. Vi synes jo, det er fantastisk, hvis vi her på Fur kan være et vindue for resten af det danske samfund – så folk også kommer til Fur for at se, hvad det er for nogle energitiltag, vi har lavet, siger Anne-Lise Nielsen.

Innovation Fur er et samarbejde mellem Fur, Skive Kommune og EnergiMidt.

Beregningen er lavet ud fra følgende data:
• Der er 424 husstande på Fur
• Der er 358 enfamiliehuse på Fur
• Der er samlet set ca. 2,6 mio. husstande i Danmark(http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2012/NR079.pdf)
• Der er samlet set ca. 1,5 mio. enfamiliehuse i Danmark (http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2012/NR335.pdf)
• Der er installeret 20 solcelleanlæg på Fur.
• Beregningen hviler på et estimat om, at der per 1. august 2012 samlet set er installeret 20.000 solcelleanlæg i Danmark.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125