23948sdkhjf

Industriel overskudsvarme kan spare os for tusindvis af kroner

Høje afgifter og tekniske barrierer har stået i vejen – men bedre vilkår kan nu bane vej for udnyttelse af røg og damp

Overskudsvarme fra dansk industri kan blive et afgørende våben i kampen for at gøre danskernes varmeregning mindre, skriver Ingeniøren på baggrund af et estimat fra tænketanken Grøn Energi. Det skriver Ingeniøren

- Store varmepumper, der booster industriel overskudsvarme, vil kunne fortrænge rigtig meget russisk gas. Og der er faktisk ganske gode rammevilkår til stede nu, fortæller Jesper Koch, der er analysechef i Grøn Energi, til Ingeniøren.

Han estimerer, at med en strømpris på omkring 3.000 kroner per MWh vil en husstand kunne spare i omegnen af 5.500 kroner om året ved at skifte til fjernvarme sammenlignet med en konventionel husstandsvarmepumpe. Og besparelsen er endnu større for en husstand, der skifter fra et naturgasfyr.

Det giver en potentiel samlet besparelse på over en halv milliard kroner for de 100.000 husstande, som ifølge en ny analyse fra branchefællesskabet DI Energi vil kunne opvarmes med fjernvarme baseret på industriel overskudsvarme.

I 2021 udgjorde overskudsvarme fra danske virksomheder lidt over 4 procent af den samlede fjernvarmeforsyning – men ifølge en analyse fra Aalborg Universitet om grøn omstilling af varmesektoren kunne virksomhederne have leveret op til seks gange så meget.

Tidligere har virksomheder, der ønskede at afsætte overskudsvarme, skullet betale 33 procent af det samlede vederlag i afgift. Det har ifølge professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Henrik Lund været en af de primære årsager til, at der ikke har været en større udvikling:

- Afgifterne var i mange tilfælde en barriere for at udnytte overskudsvarme, fordi det gjorde det dyrt at sende overskudsvarme ud på fjernvarmenettet,« fortæller han.

Den sats er dog blevet sænket ad flere omgange, senest ved årsskiftet til 25 kroner/PJ med mulighed for at blive fritaget, hvis man lader sig certificere af Energistyrelsen.

Originalartikel: https://ing.dk/256774

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094