23948sdkhjf

Siemens Gamesa løser vindbranchens største affaldsproblem

Det skal være slut med affald fra skrottede vindmøller. Siemens Gamesa har knækket koden for branchens største affaldsproblem og markedsfører nu 81 meter lange vinger, der kan opløses og genanvendes efter 25 år i sving.

Medarbejderne på Aalborg Havn har haft deres helt særlige cykelskur de sidste to år. De har nemlig parkeret deres transportmiddel i læ under en brugt vindmøllevinge, der på den vis har fået nyt liv efter mange års tro tjeneste som leverandør af grøn energi.

Det skriver DI Business.

Cykelskuret er samtidig et symbol på en af vindmølleindustriens store udfordringer. Vingerne udgør nemlig den største affaldsbyrde fra branchen, når de er slidt op. På globalt plan anslås det, at der frem mod 2050 skal skrottes 43 millioner ton vinger, hvor genbrugs­mulighederne umiddelbart er begrænsede.

Spørger man vindmøllegiganten Siemens Gamesa, skal det være slut med det problem. Bæredygtighed er også et konkurrenceparameter for vindmølleindustrien, og fra en af verdens største vindmøllefabrikker ved Limfjorden i Aalborg er virksomheden klar med en løsning, der vel at mærke ikke handler om at starte verdens største serieproduktion af cykelskure. Løsningen er i stedet at sikre, at fremtidens vindmøller kan genanvendes fuldstændigt.­

Skiller vinger ad efter 25 år

– Vingerne er industriens største affaldsprodukt, når vi ser på hele produktionen af en vindmølle. Og det ville vi gerne håndtere, da vi i 2016 satte os sammen for første gang og drøftede hvordan. Nu har vi en løsning, hvor vi kan tage nogle komponenter, klistre dem sammen til at lave grøn strøm i 25 år og derefter skille dem ad igen og bruge dem til noget andet, fortæller Jonas Pagh Jensen, global bæredygtighedsspecialist og en af initiativtagerne bag Siemens Gamesas nye vinger.

I samarbejde med en underleverandør har Siemens Gamesa udviklet en særlig lim, resin, der kan opløses igen og genanvendes som plastik, i modsætning til den normale resin der bruges, mens selve glasfibermåtterne og balsatræet kan genanvendes i andre produkter.

– Projektudviklingen er gået hurtigt i vores optik, fordi vi i forvejen havde kvalificeret og godkendt vores underleverandør. Derfor undgik vi et forløb som et almindeligt udviklingsprojekt, der typisk tager endnu flere år, supplerer Harald Stecher, kemiker og materiale­ingeniør.

De første kunder er begyndt at melde sig. Det tyske energiselskab RWE Renewables har således været klar til at betale den merpris, som det trods alt koster at vælge den mere bæredygtige vingemodel. De bæredygtige vinger er nu et fast element i Siemens Gamesas tilbudsmateriale inden for havvind, hvor kunderne får valget mellem disse eller de klassiske vinger.

– Og vores nye vinger har deres berettigelse, kan vi se. Der er udbudsrunder om vindmølleparker lige nu, hvor man kan score point ved at have en grønnere profil. For os handler det derfor om, at vi prismæssigt rammer et niveau, hvor det kommercielt også er interessant, siger Jonas Pagh Jensen.

Større vinger på vej

At Siemens Gamesa i forvejen har gang i leverancerne, er der ikke tvivl om, når man besøger en af verdens største vingefabrikker i Aalborg. Vindmøllefabrikken er på størrelse med 142 fodboldbaner, hvor hovedparten bruges til at opmagasinere færdige vinger klar til udskibning til vindmølleparker kloden rundt.

I dag er langt hovedparten af de 81 meter lange vinger stadig støbt efter den klassiske opskrift – men balancen skal gerne snart tippe i de nye såkaldte RecyclableBlades bæredygtige retning. Det håber de to initiativtagere, for udfordringen med vingeaffald vil stige i fremtiden. Dels vokser efterspørgslen efter grøn energi, dels har vingerne stadig vokseværk.

Om kort tid er fabrikkens 1.500 medarbejdere leveringsdygtige i vinger på 97 meter, dernæst på 108 meter, og støbeformene til generationen efter på 115 meters længde er også undervejs ind i produktionshallerne.

Og så mange cykelskure af brugte vindmøllevinger bliver der trods alt aldrig brug for.

Artiklen er bragt i samarbejde med DI Business.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097