23948sdkhjf

Nyt innovations-center skal kommercialisere dansk Power-to-X

Et nyt nationalt innovationscenter på DTU har fået bevilget 80 millioner kroner fra VILLUM FONDEN.

Målet er at bringe dansk Power-to-X-teknologi tættere på markedet, der om føje år anslås at udgøre 500 milliarder dollars på verdensplan.

- Hvis den grønne omstilling skal lykkes, er det nødvendigt at aktivere den fremragende danske forskning på området i forhold til praktisk anvendelse. Det er en lang og ofte svær rejse, som kræver alle gode kræfter. Vi håber, at The VILLUM Power-to-X Accelerator kan være med til at sætte turbo på processen. Det er der brug for, siger Jens Kann-Rasmussen , der er bestyrelsesformand for VILLUM FONDEN, i en pressemeddelelse.

På de danske universiteter forskes der intenst i Power-to-X-teknologier, og Danmark har en førerposition på området. Men der er meget lang vej fra laboratoriet til fuldt funktionsdygtige industrielle anlæg, og udviklingen frem mod kommercialisering skal derfor gå hurtigere.

- Med bevillingen kan vi accelerere udviklingen af Power-to-X-løsninger. Det er nødvendigt for at sikre Danmarks fortsatte førerposition inden for Power-to-X-teknologier, siger DTU's rektor Anders Bjarklev.

- Derudover passer initiativet godt ind i regeringens Power-to-X-strategi, der vil kickstarte udviklingen af grønne brændstoffer. Sammen kan vi gøre Power-to-X til den næste store danske satsning inden for grøn omstilling, siger rektoren.

Det nye nationale initiativ vil medvirke til at kommercialisere de mest lovende Power-to-X-projekter fra alle landets forskningsmiljøer. Det skal ske gennem en intens og fokuseret støtte. Ambitionen er hurtigt at afklare, hvilke af Power-to-X-projekterne, der ser ud til at kunne skaleres op. Dernæst vil man udvikle større prototyper, udforme forretningsplaner og samle et kompetent og passioneret hold til at bringe teknologierne på markedet.

Til at lede centeret bliver DTU-professor Peter Vesborg videnskabelig direktør, mens DTU-professor Jens Kehlet Nørskov bliver formand for styregruppen. Begge professorer er internationalt førende energiforskere, der bl.a. arbejder med at bruge katalyseteknologi til at erstatte fossile brændstoffer i energiproduktion og materialefremstilling.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.095