Beboere flytter væk fra by omringet af Nordeuropas største solcellepark
Nordeuropas største solcellepark er ved at blive opført i Aabenraa Kommune. Men det grønne gennembrud sker på bekostning af en landsby, som bliver indlemmet af blåsorte solcellepaneler og nu vakler på kanten af landsbydød.
For landsbyen Hjolderup, bestående af 12 husstande, er blevet omkranset af den 340 hektar store solcellepark ned til 100 meter fra grundene.
- Nu dør Hjolderup, siger en af beboerne Niels F. Larsen til Klimamonitor.dk
Cirka 85 procent af byens radius udgøres nu af solcelleparken, der består af indhegninger med dobbelt pigtråd og solcellepanelerne i 2,5 meters højde.
Status i april er, at ud af landsbyens 11 beboede husstande har seks familier taget imod salg af deres huse til ejeren af solcelleparken. Fem af disse familier har så vendt Hjolderup ryggen til fordel for en ny adresse, og indtil videre er halvdelen af de solgte huse blevet revet ned.
Det er danske European Energy, som opfører den 300 MW-kraftige solcellepark. Dens strøm skal anvendes i Europas største elektrolyseanlæg på cirka 50 MW projekteret til at ligge klos op ad en transformerstation. Elektrolyseanlægget er altså et såkaldt Power to X-anlæg. I sig selv står det til at blive verdens første kommercielle e-metanol-projekt i storskalaformat.
Projektet koster sammenlagt to milliarder kroner. Til gengæld bidrager solcellerne omkransende Hjolderup til en årlig produktion af omkring 30.000 ton e-metanol. Blandt aftagerne er Maersk, som i 2024 hælder det i tanken på verdens første containerskib drevet af CO2-neutralt brændstof.
Men det grønne projekt modtager kritik af forskere, der ellers arbejder for mere grøn energi.
- Placeringen virker nærmest grotesk, siger Kristian Borch, rådgiver, ph.d. og seniorforsker i grøn omstilling på Ruralis-instituttet i Trondheim og ekstern lektor på Aalborg Universitet.
- Det virker brutalt og vildt, siger Kristian Borch til Klimamonitor.dk, som har besøgt byen, der er Danmark og måske Europas første eksempel på en by stort set omkranset af en vedvarende energikilde.
Solcelleparken omkring Hjolderup er godkendt af byrådet i Aabenraa Kommune med stort flertal og opført i overensstemmelse med alle love og retningslinjer. Men i dag vil kommunen ikke blåstemple et tilsvarende projekt.
- Man bliver klogere efter sådan en proces. Fremadrettet er reglen, at hvis der skal bygges energianlæg om en by, skal verdenshjørnet til enten syd eller vest blive friholdt, siger Dorte Soll (S), formand for Udvalget for Plan, Teknik og Landdistrikter til Klimamonitor.
European Energy bakker op om kommunens nye regel om friholdelse af mindst ét verdenshjørne ved nye projekter. Projektleder ved European Energy Søren Hartz vurderer, at nok er enkelte borgere i Hjolderup utilfredse, men en del har hilst ændringerne fra solcelleparken velkommen.
- Der bliver tilført 12 millioner i en grøn pulje til gavn for lokalsamfundet, og så har der været nogen, som har været glade for, at det nu har været muligt at få solgt deres hus, siger projektleder Søren Hartz til Klimamonitor.dk.
Lovgivningsmæssigt er der desuden intet til hinder for, at i andre kommuner kan byer på samme facon blive omringet af solceller. Desuden står landmænd og lodsejere i flere tilfælde til at tjene mere på at udleje jord til solcellepaneler fremfor at dyrke afgrøder.
Jacob Klivager Vestergaard, afdelingschef i sekretariatet for energiproduktion og udvikling hos brancheorganisationen Green Power Denmark, oplyser, at der ifølge hans kendskab ikke findes andre tilfælde planlagt, der kan minde om Hjolderup.
- Det, jeg hører i vores medlemskreds og fornemmer i branchen er, at man fremadrettet helst ser højest 180 grader rundt om en by med solceller, siger Jacob Klivager Vestergaard til Klimamonitor.dk