23948sdkhjf

Ny rapport: Danmarks olieeventyr kan vare mange år endnu

Nordsøen er ikke i nærheden af at løbe tør for olie og gas, men det bliver stadigt vanskeligere at få fat i, konkluderer en rapport fra den nystiftede brancheorganisation Olie Gas Danmark.
Der ligger fortsat milliarder i indtægter og tusindvis af arbejdspladser og venter i Nordsøen. Det er det opmuntrende budskab i en ny rapport. Det er den nystiftede brancheorganisation Olie Gas Danmark, der står bag rapporten, og her glæder direktør Martin Næsby sig over det opløftende billede:

- Olie- og gassektoren har enorm betydning for dansk økonomi. Den står for 9 procent af eksporten. Det er lige så meget som medicinalbranchen eller slagterisektoren. Vores rapport viser, at mere end 15.000 mennesker arbejder i olie- og gasbranchen. Jeg mener, at den eneste ansvarlige reaktion på dette billede er at spørge: Hvad gør vi for at sikre, at den succes fortsætter?

Undergrunden er en udfordring
Billedet af et dansk olieeventyr på hastig retur er naturligvis ikke grebet ud af den blå luft. I modsætning til den udbredte opfattelse skyldes de pessimistiske vurderinger ikke, at olien er væk inden for få år.

Derimod bliver olien stadig sværere at få fat i, og den danske undergrund er vanskelig at arbejde i. Derfor har danske virksomheder udviklet en unik ekspertise. I dag er det fx muligt at bore med ned til en meters præcision flere kilometer under jorden for at komme frem til selv meget små fund. Det kræver avanceret teknologi og dygtige eksperter, men det er langt fra umuligt.

- Ser vi bare 20 år tilbage, var vi kun i stand til at hente en syvendedel af olien. I dag er det en fjerdedel. For hvert procentpoint dygtigere, den danske oliebranche bliver, lægger vi 80 milliarder kroner til den produktionsværdi, der bliver skabt i Nordsøen. Det er en udfordring at fortsætte olieproduktionen, men det er også en unik investeringsmulighed for det danske samfund, siger Martin Næsby.

Ekstra milliarder i skatteindtægter
Hvis de nødvendige investeringer bliver foretaget, viser beregninger fra rapporten, at skatteindtægterne til staten vil kunne øges med mellem 5 og 7 mia. kr. om året frem til 2040. Hertil kommer udsigten til højere vækst og tusindvis af arbejdspladser.

Det er baggrunden for den nye organisation Olie Gas Danmark, der nu har slået dørene op. Dermed er hele den danske olie- og gassektor samlet. En af de første opgaver bliver at arbejde for at sikre fortsat vækst, eksport og arbejdspladser. Tidspunktet for dannelsen af Olie Gas Danmark er langt fra tilfældigt:

- Gennem de sidste 40 år har vi opbygget en bred kreds af meget dygtige danske virksomheder, som leverer til olieproduktionen i Nordsøen, og som også eksporterer dansk knowhow og teknologi. Branchen omfatter alt lige fra de store olieselskaber til små og mellemstore virksomheder, der leverer en lille, men uundværlig brik i puslespillet. Det er nødvendigt, at alle disse virksomheder trækker i samme retning, hvis vi skal have det danske olieeventyr til at fortsætte. Det sker nu engang bedst, hvis man sidder rundt om det samme bord,
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219