23948sdkhjf

Dansk Byggeri: Kommuner slipper billigt i aftale om energieffektivisering

Kommuner og regioner slipper for krav om at spare på energien, og det er ærgerligt, mener Dansk Byggeri.
Det har været et langt sejt træk gennem hele det danske EU-formandskab, men natten til torsdag lykkedes det klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard at få EU-landene til at nå til enighed om, at der skal laves energibesparelser på omkring 17 procent i 2020.

- Selvom det er ærgerligt, at landene ikke kunne blive enige om at spare de oprindelige 20 procent af energien i 2020, så er det altid noget, at der i det mindste er kommet en aftale i hus. Hvis forhandlingerne var forsat ind i det cypriotiske EU-formandsskab, var der en reel risiko for, at aftalen ville blive endnu svagere eller helt udskudt, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen.

Det største tab i aftalen er, at der i modsætning til Kommissionens og Parlamentets udspil ikke længere stilles krav om energirenovering af kommunale og regionale bygninger.

- I Danmark sidder kommunerne på 4 procent af det samlede bygningsareal, mens staten og regionerne kun har 2 procent. Så når der kun stilles krav til de statslige bygninger, er det kun en lille del af den samlede bygningsmasse, der skal energieffektiviseres. Det er en stor svaghed, siger Camilla Damsø Pedersen.

På tide at trække i arbejdstøjet
Nu skal landene i gang med arbejdet, og det kræver, at der sættes i gang nu, hvis de skal nå at skære 17 procent af energien inden 2020.

- Det er vigtigt både for miljøet, væksten og beskæftigelsen, at landene går i gang med at energieffektivisere. Og det kommer vi også til at kunne mærke i Danmark inden for mange forskellige brancher. For eksempel inden for bygge- og anlæg, energirådgivning og så videre, siger Camilla Damsø Pedersen.

Og de bindende virkemidler, som direktivet indeholder, åbner også op for nye muligheder for dansk eksport.

- Danmark er førende inden for flere grønne områder, og derfor vil landenes aftale om direktivet også styrke danske virksomheders muligheder på det europæiske marked, hvor der vurderes at være et marked på op mod 640 milliarder euro. Derfor er det vigtig vi kommer i gang allerede i dag, siger Camilla Damsø Pedersen.

Direktivet skal endeligt godkendes på Rådmødet den 15. juni, hvorefter det også skal endeligt godkendes af Parlamentet.



Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093