23948sdkhjf

Klumme: Ja tak til nuanceret syn på biomasse

Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen har for nyligt efterspurgt et mere nuanceret syn på biomasse. Det er svært glædeligt! For i en tid med stadig stigende energipriser, kan biomasse være både en klima- og miljøvenlig samt prisvenlig løsning for de varmeværker, som i øjeblikket hæver priserne på grund af anvendelsen af naturgas og strøm.

Det er på høje tid, at vi i Danmark kan få en nuanceret tilgang til biomasse i fjernvarmesektoren! Derfor er det glædeligt at høre nye toner fra Dansk Fjernvarme, om hvilken værdi biomasse har i forhold til forsyningssikkerhed og prisstyring.

Biomasse kan tilmed også være en klimavenlig energikilde til fjernvarmeværker, og udnyttelse af dansk biomasse var faktisk et vigtigt parameter i danske energihandlingsplaner frem til 2018.

I 2018 lagde vi så vores energipolitik om: alle sektorer skulle elektrificeres – også fjernvarmen. Da vi kom til 2019, blev der således helt lukket for, at fjernvarmeværker måtte opføre biomassekedler, der udnytter rest-biomasse. 

Her cirka tre år senere ser vi så bagsiden af denne strategi: Stigende priser og høj klimabelastning i form af CO2-udledning fra naturgas og fra importeret sort strøm.

Nuanceret tilgang kan betyde comeback

Men man har jo ret til at blive klogere, og det kunne det nu tyde på, at biomasse er på vej til at opleve et comeback herhjemme i fjernvarme. Men hvorfor blev det i det hele taget ’blacklistet’? 

Svaret er nok, at biomasse ofte kun italesættes som importeret energi, der er transporteret med skib til de store kraftværker fra udenlandske skove i fx Baltikum eller Brasilien – med begrænset klimagevinst til følge.

Men mindre fjernvarmeværker benytter faktisk hovedsaligt biomasse fra danske skove og landbrug. Nuancering er derfor i den grad på sin plads – ikke mindst hvis den skal forsyne fjernvarmen med bæredygtig energi. 

Klimapåvirkningen er nemlig i sidste ende afhængig af, om der er tale om lokal rest-biomasse eller importeret biomasse kun produceret til energiformål. 

Svaret er, at den mest klimavenlige biomasse er lokal rest-biomasse, f.eks. rest-biomasse fra danske skove, halm fra landbruget eller have-park affald.

Rest-biomasse en klima- og miljøvenlig løsning

Men tag ikke kun mig på ordet. Også Miljøstyrelsen og ’klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi’ har anbefalet brug af have-/park affald til energiudnyttelse, idet nuværende behandlingsmetode (kompostering) giver anledning til stort udslip af metan, og metan er som bekendt en meget kraftig drivhusgas.

I 2019-rapporten ”Have-/parkaffald til energiudnyttelse ved forbrænding” har Miljøstyrelsen beskrevet, hvordan der produceres omkring én million ton have-/parkaffald om året, og hvordan en væsentlig del af denne rest-biomasse kan udnyttes til fjernvarme. 

Energiudnyttelse af de restprodukter, der fremkommer fra dansk skov- og landbrug, er desuden miljøvenligt. 

Allerede i dag sikrer denne indenlandske ressource således billig, klima- og miljøvenlig fjernvarme til omkring 100 byer landet over, hvoraf nogle af de mest bæredygtige eksempler blandt andet ses i Græsted, Sindal, Bogense, Sønderborg og Sorø.

Os i branchen har længe vist dette var tilfældet. Det betyder dog ikke, at vi er ved at putte gammel vin på nye flasker. 

Denne nuancering af biomasse har nemlig altid eksisteret, men visse har de sidste håndfuld år tilsyneladende ”glemt”, at dansk rest-biomasse både er gavnligt i forhold til klimaet og fjernvarmepriserne.  

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156