23948sdkhjf

Kritik: Problematisk at forbyde varmepumper i fjernvarmeområder

- Det er både problematisk og konkurrenceforvridende at forbyde varmepumper i fjernvarmeområder.

Sådan lyder det fra Tekniq Arbejdsgiverne efter at energiselskabet Ewii anført af Lars Bonderup Bjørn har foreslået at gøre det ulovligt at installere varmepumper i områder, hvor fjernvarme er en mulighed. 

Ewii, som både leverer el og fjernvarme i trekantområdet, begrunder forslaget med, at varmepumperne belaster et slidt dansk elnet og dermed truer forsyningssikkerheden.

Men det er ikke en problemstilling, man kan forbyde sig ud af, mener underdirektør i Tekniq, Simon O. Rasmussen.

- Reglerne sikrer et frit valg for forbrugerne, og det er ikke reglerne, der skal laves om, hvis det lokale elforsyningsselskab ikke har investeret tilstrækkeligt i at holde elnettet tidssvarende. Det handler i højere grad om, at forsyningsselskaberne skal ruste sig til den elektrificering, som uundgåeligt vil komme, og som fjernvarmen jo ikke er svaret på, siger han i en pressemeddelelse.

Færre bindinger

Tekniq opfordrer derfor forsyningsselskabet til at kigge indad. 

- Udviklingen går imod færre forbrugerbindinger i fjernvarmen, og derfor er det at gå baglæns at foreslå indgreb i forbrugernes ret til at vælge den løsning, der passer bedst til deres bolig, for eksempel når fjernvarmen ikke opleves som attraktiv, siger Simon O. Rasmussen og fortsætter:

- Ligesom det koster penge at udvide fjernvarmenettet, koster det også penge at holde elnettet tidssvarende. Elselskaberne ved, at de skal forberede sig på et væsentligt større behov for el fremover, og den udfordring løser et forbud mod varmepumper ikke. Hvis man accepter den løsningsmodel – bliver et forbud mod elbiler i samme område så det næste skridt?, spørger Simon O. Rasmussen. 

Han påpeger at varmepumper er en af de mest klimavenlige opvarmningsformer, der findes. Blandt andet udnytter varmepumpen de stigende mængder vindmøllestrøm og solenergi, der puttes ind i systemet.

- Så det er også i klimaets interesse at fastholde forbrugernes frie valg, siger Simon O. Rasmussen.

Kommenter artiklen (6)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109