Brancheorganisation: Danmark bør målrette støtteordninger for varmepumper

Danmark halter efter nabolandet Tyskland, når det gælder udbredelsen af varmepumper.
Ifølge brancheorganisationen Tekniq er det især de økonomiske incitamenter og tydelige politiske signaler, der gør forskellen – og her kan Danmark lære af Tysklands målrettede støtteordninger.
Sådan lyder det fra Tekniq i en pressemeddelelse.
- Vi efterlyser ikke en kopi af den tyske model. Men vi kan lære noget af deres evne til at målrette indsatsen. Der bør være mere støtte til de boliger, hvor økonomien er en reel barriere for den grønne omstilling
udtaler Troels Hartung, bæredygtighedschef i Tekniq.
Handler om pris
Samtidig oplever Danmark en stigning i salget af nye gasfyr – på trods af en politisk beslutning om udfasning af gasopvarmning inden 2035. Samtidig advarer organisationen mod, at modstridende politiske signaler skaber usikkerhed blandt både boligejere og virksomheder.
- Det er enormt svært for danskerne at træffe grønne valg, når politikerne sender modstridende signaler. Vi har brug for en klar og langsigtet retning – ikke slingrekurs, udtaler Troels Hartung.
Tre anbefalinger fra Tekniq
En graduering af tilskud, hvor boliger med lav vurdering og økonomisk behov får ekstra støtte
Øget fokus på hvad det koster at varme op med gas, fjernvarme og varmepumperover tid
Tydelige politiske rammer – folk skal kunne stole på de politiske målsætninger
Som Energy Supply tidligere har beskrevet, har modstridende politiske signaler om særligt gasfyr i de danske hjem fået oppositionen i Folketinget op af stolene med kras kritik af minister Lars Aagaard (M).
Af samme grund skal ministeren i et samråd indkaldt af SF's miljø- og klimaordfører Carl Valentin, hvor han skal svare på spørgsmål om den planlagte udfasning af gasfyr i de danske hjem i 2035, som ministeren selv har sået tvivl om.
Den tyske model
I Tyskland ydes et tilskud til boligejere på op mod 30 procent og en række målrettede tilskud. Det gælder eksempelvis tilskud til boligejere med en årsindkomst på under 40.000 euro - svarende til omkring 300.000 danske kroner - eller dem, der skifter fra et gammelt olie – og gasfyr.
Omvendt ydes der i Danmark et fast tilskud, der ikke skeler til boligvurderinger eller indkomst på17.000 kr. til luft/vand-varmepumper og 27.000 kr. til jordvarme. Det svarer ifølge Tekniq til mellem 10-30 procent af omkostningerne.
Kilde: Tekniq