23948sdkhjf

Kæmperegning venter for defekte havmøllefundamenter

En retssag skal afgøre, hvem der er ansvarlig for, at betonen smuldrer i fundamenterne til ca. 1.000 havvindmøller.
Problemet med de smuldrende fundamenter dukkede op for ca. et år siden, og nu skal det afgøres, hvem der har ansvaret. Det skal ske i en retssag mellem energiselskabet E.ON og entreprenørselskabet MT Højgaard. Det skriver Børsen.

Hos MT Højgaard har man hensat et ukendt millionbeløb til retssagen, som kommer til at danne præcedens for konstruktionsfejl i ca. 1.000 havvindmølle-fundamenter.

Har fulgt standarderne
Problemet i fundamenterne er, at den beton, der skal holde vindmøllen fast til selve fundamentet, smuldrer. Det betyder, at møllen falder ned på nogle midlertidige metalklodser, som ikke er konstrueret til at holde vindmøllen.

- Løsningen, der volder problemer, er en metode, man har bragt fra olieindustriens platforme på havet til brug i havvindmøller, men problemet er, at påvirkningen er anderledes med vindmøller, fordi de svajer fra side til side, når det blæser, siger Jan K. Rønberg, ansvarlig for Cowis aktiviteter inden for havvindmøller, til Børsen.

Også danske Dong er ramt af problemet. Her har man konstateret problemer med smuldrende fundamenter i tre af koncernens havvindmølleparker. Klaus Jacob Jensen, direktør for Offshore Wind i Rambøll, der har projekteret mere end halvdelen af verdens havvindmøllefundamenter, understreger dog, at branchen har fulgt de standarder, der er udstukket af Norske Veritas.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141