Elselskab vil forbyde varmepumper for visse områder
Energiselskabet Ewii foreslår, at de klimavenlige og strømslugende varmepumper forbydes i områder, hvor fjernvarme er en mulighed.
Læs også: Pres og kritik fra kunder kom helt bag på energiselskab
Det skriver Avisen Danmark.
Forslaget bunder i, at det danske elnet er nedslidt og presset af den grønne omstilling.
Så selv om elektrificeringen i den grønne omstilling er helt central, herunder også varmepumper, skal elnettet først udskiftes, hvis elselskaberne skal kunne følge med.
Det fortæller Lars Bonderup Bjørn, der er direktør i elselskabet Ewii, til Avisen Danmark. Ewii leverer blandt andet el, varme og fiber i trekantsområdet.
Ewiis forslag er derfor, at vi skruer ned for elektrificeringen i nogle bestemte områder af landet.
- Jeg mener, at man politisk skal indføre en regel om, at bor man i et område med fjernvarme, skal man tilslutte sig det i stedet for at få varmepumpe, siger han til Avisen Danmark og fortsætter:
- Det vil være et opgør med den fritvalgs-ideologi, vi har på området, men det vil medvirke til en bedre energiplanlægning og dermed færre nedbrud.
Ifølge Danmarks Statistik står varmepumper kun for knap fem procent af opvarmningen i Danmark, men opvarmningsformen blev næsten fordoblet fra 2016 til 2021, hjulpet frem af grønne tilskudsordninger.
God idé
Energiselskabets forslag kan give god mening, vurderer Peter Sorknæs, der er lektor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.
Læs også: Taber millioner: Energiselskab siger stop for lynskifte til billigere el
Han ser fordele ved at benytte fjernvarme i stedet for varmepumper for både klima og pengepung.
- Fjernvarme bliver stadig mere klimavenligt, og det er billigere i forhold til integrationen af vedvarende energi, hvis vi udnytter og udbygger det. Det er en åbenlys bedre løsning end varmepumper i rigtig mange tilfælde, siger Peter Sorknæs til Avisen Danmark.
Ifølge lektoren giver det dog stadig mening at bruge varmepumper i de områder, hvor fjernvarme ikke kan betale sig. Det er typisk lavere befolkede områder, forklarer han.
/ritzau/