23948sdkhjf

Klumme: Vi er gearet til den grønne omstilling af gassystemet

Gasdistributionssystemer over hele Europa forsyner intet mindre end 67 millioner europæiske husstande, virksomheder og industrier med naturgas og biogas.

På tværs af hele Europa arbejder gasdistributionsselskaberne derfor benhårdt for, at forbrugerne oplever en forsyningssikkerhed, der er intakt. Sammen med vores europæiske kollegaer har vi i Evida i årtier vist, at vi er i stand til at levere effektiv og sikker distribution af gas. Vi har derigennem opbygget dybdegående viden og erfaring, der kan bruges i den grønne omstilling af det europæiske energisystem, hvor distribution af brint forventes at blive et vigtigt element.

Fremtidens energisystem vil basere sig på nye grønne gasser

Power-to-X - herunder brint - samt fangst, lagring og transport af CO2 bliver tilskrevet stor vigtighed i fremtidens energisystem. For det er nye tiltag, som kan være med til at sikre, at Danmark når i mål med at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, og at vi i EU kan realisere Fit-for-55 ambitionerne.

Vi står som gasdistributører på tværs af hele Europa således over for en fælles fremtid, hvor vi i stigende grad skal være i stand til at håndtere nye, grønne gasser, herunder brint, ligesom vi fortsat skal sikre, at gaskvaliteten og sikkerheden er i top.

Udviklingen tager til i styrke for hver dag, der går. For få år siden var det ikke på dagsordenen, at PtX og CCUS ville spille en rolle i den danske klimadagsorden før 2030. Nu har en lang række vigtige markedsaktører igangsat ambitiøse projekter med betydningsfulde potentialer, og de første anlæg forventes i drift allerede i 2022.

Ny rapport peger på spændende muligheder for distribution af brint

Udviklingen af de nye grønne teknologier vil medføre et behov for infrastruktur til transport af særligt brint og CO2. Vi forventer, at EU kommer til at spille en central rolle i den udvikling. Derfor er det rigtig positivt, at vi på tværs af 16 lande er gået sammen om projektet ”Ready4H2”, hvor 90 europæiske gasdistributører, virksomheder og organisationer undersøger, hvordan distributionsnetværk kan styrke den samlede værdikæde for fremtidig transport af brint til gavn for både producenter og forbrugere.

Ready4H2 har for nyligt offentliggjort en rapport, der peger på, at 96 % af selve rørmaterialet fra gasdistributionsnettet er egnet til at blive omstillet til brint, hvis det vurderes relevant i fremtidens energisystem. Samtidig indikerer rapporten, at det er fire gange billigere at transportere brint i rørledning end med lastbil.

Rapporten er den første ud af tre rapporter, der bliver lanceret i den kommende tid. Sammen med vores europæiske kollegaer belyser vi med disse rapporter således en række potentielle muligheder for, hvordan vi kan styrke værdikæden for fremtidig transport af brint til gavn for både producenter og forbrugere.

Det er meget værdifuldt og giver rigtig god mening, at vi sammen med de øvrige europæiske distributionsselskaber samler vores viden og erfaringer - på tværs af landegrænserne. For kun på den måde kan vi sikre, at vi samlet er gearet til den grønne omstilling af gassystemet. En omstilling, der er nødvendig for og efterspurgt i fremtidens energisystem

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.11