23948sdkhjf

To projekter åbner CO2-lagrings-ballet og sikrer sig 270 millioner kroner

To projekter åbner ballet for CO2-lagring i Nordsøens danske oliefelter.

Der er givet 197 mio. kr. til Project Greensand, med Ineos Oil & Gas Danmark som hovedansøgere, og 75 mio. kr. til projektet Bifrost med TotalEnergies som hovedansøger.

De to projekter, der skal lave CO2-lagring i danske oliefelter Harald og Nini, har netop modtaget samlet 272 mio. kr. i støtte til at igangsætte forberedelsen af CO2-lagring i Nordsøen. Projekterne begynder i 2022, og vil potentielt have et samlet lagringspotentiale på hele 24 mio. tons CO2 om året.

- Der er behov for nytænkning og innovation, hvis vi som verden skal lykkes med at bekæmpe klimaforandringerne. Det er projekter som disse, der markerer vendepunktet fra sort til grøn. Vi har sat et stop for fremtidige udbudsrunder og en slutdato for olieeventyret. Nu vil vi inden længe kunne pumpe CO2 tilbage i undergrunden, siger klimaminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse. 

Projektet Bifrost har meldt ind, at der potentielt fra 2027 kan lagres 3 mio. ton pr. år CO2, og Greensand har meldt ind, at der potentielt fra 2025 kan lagres op til 1,5 mio. ton CO2 pr. år. Bifrost forventer på sigt at kunne lagre op til 16 mio. ton CO2 pr. år, mens Greensand forventer at kunne lagre op til 8 mio. ton CO2 pr. år.

200 mio. kr. fra Nordsøaftalen

Med Nordsøaftalen, indgået af Regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Konservative d. 3. december 2020, blev det aftalt at afsætte i alt 200 mio. kr. øremærket til udvikling og demonstration af CO2-lagring i Nordsøen.

EUDP’s bestyrelse har derudover valgt at afsætte yderligere 75 mio. fra EUDP’s generelle pulje kr. til CO2-lagring i Nordsøens oliefelter.

- Vi har valgt to projekter med høj kvalitet, som går til opgaven med at lagre CO2 i Nordsøens undergrund med to forskellige metoder. Det er vigtigt ikke at lægge alle æg i en kurv, på dette stadie for CO2-lagring. De store tilsagn har kun været muligt, fordi vi har haft en særpulje, som blev besluttet i forbindelse med Nordsøaftalen, siger Anne Grete Holmsgaard, formand for EUDP's bestyrelse.

Fakta om projekterne

  • Project Greensand består af INEOS Oil & Gas Danmark som hovedansøger samt 28 projektdeltagere, hvoraf følgende deltagere har et væsentligt bidrag. Wintershall Dea, INEOS Oxide Antwerp, Semco Maritime, Maersk Drilling og Blue Water Shipping.
  • Bifrost består af TotalEnergies (som er en del af DUC – Dansk Undergrunds Consortium) som hovedansøger samt DTU (DHRTC og DTU Management) og Ørsted som projektdeltagere.
  • Project Greensand fokuserer på CO2-lagring i Nini-feltet, mens Bifrost fokuserer på Harald-feltet.
  • Project Greensand inddrager hele værdikæden fra fangst, transport og lagring, og projektorganisationens 29 projektpartnere dækker aktører fra hele kæden.
  • Projekt Bifrost omhandler udelukkende selve lagringen, og projektorganisationen er derfor fokuseret til 3 nøglepartnere inden for lagring.

Kilde: Klima- Energi og Forsyningsministeriet

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078