23948sdkhjf

Juletravlhed: Ulovlige varmepumper skal installeres nu

Den nye F-gasbekendtgørelse gør det fra årsskiftet ulovligt at importere, sælge og installere de varmepumper, der falder for den såkaldte fem tons-regel. Det er en grænseværdi for udslip af CO2 til atmosfæren, og her er det typisk varmepumper som splitanlæg, der falder for grænsen.

Det har skabt travlhed hos varmepumpeinstallatørerne. Her skal man nemlig have installeret de varmepumper, der fra årsskiftet bliver ulovlige at installere. 

Det gælder også hos Særslev Blik & VVS. Her havde gas- og vandmester Søren Andersen egentligt først tænkt sig at installere varmepumperne i årets første måneder, men med bøder og i nogle tilfælde fængselsstraf for overtrædelse af loven hængende over hovedet, skal de omtalte varmepumper installeres inden årsskiftet. 

- De bliver lavet færdige inden nytår. Jeg tør simpelthen ikke andet, siger Søren Andersen, der driver Særslev Blik & VVS ApS nær Søndersø på Fyn i en pressemeddelelse. 

Særslev Blik & VVS har seks af den slags liggende på lager, som nu skal installeres inden nytår. Det er meget for et firma med syv ansatte inklusive installatøren selv, når der i forvejen bliver løbet mere end almindeligt stærkt i branchen i øjeblikket.

Søren Andersen bestilte varmepumperne i sommer, men på grund af den generelle mangel på varmepumper er de først blevet leveret nu. Derudover er der stadig usikkerhed om to af projekterne, der er afhængige af tilskud fra Bygningspuljen.

- De har fået at vide, at de senest får besked fra Energistyrelsen om tilskuddet ved årsskiftet, men hvad hjælper det, når varmepumpen senest skal være sat op der? spørger Søren Andersen retorisk.

Nye regler presser

Samtidig har Søren Andersen svært ved at forstå, at en ny regel skal lægge yderligere pres på branchen i en tid, hvor der fra alle sider bliver råbt og skreget på varmepumper.

- Toget kører stærkt i øjeblikket, og nu laver man så den her begrænsning samtidig, siger Søren Andersen i en artikel på Tekniq Arbejdsgivernes hjemmeside. 

De nye regler skal mindske risikoen for udslip af drivhusgasser til atmosfæren, og her er splitanlæggene særligt udfordret, da kølemidlet bliver påfyldt på stedet i modsætning til en monoblok-løsning, der er fabrikssamlet. Men installatørerne er fuldt kvalificerede til at løse opgaven med splitanlæggene på en forsvarlig måde, mener han.

- Vi er KMO-certificerede, VE-installatør og har fuld autorisation til at lave de rigtige løsninger, siger Søren Andersen.

Kontakt til grossister

Hos Tekniq Arbejdsgiverne opfordrer man installatørerne til at tage kontakt til grossister og leverandører, hvis man skulle ”brænde inde” med nogle varmepumper op mod nytår. 

- De har ofte mulighed for at kanalisere varmepumperne til andre lande i EU, hvor reglerne endnu ikke er trådt i kraft, siger Troels Hartung. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11