23948sdkhjf

Efter nytår: Strafbart at opstille nogle typer af varmepumper

Når rådhusklokkerne slår og 2022 er en realitet, er det samtidig slut med at installere en række varmepumper. Ny lovgivning forbyder de varmepumper, der ikke kan leve op til den såkaldte fem tons-regel, som skal mindske risikoen for udledning klimaskadelige kølemidler fra varmepumper i atmosfæren. 

- De nye regler træder i kraft ved årsskiftet og har alene betydning, hvis varmepumpen installeres efter denne dato, men med de forsinkelser, som mange oplever på grund af manglende leverancer, er det desværre et problem, en del risikerer at havne i, siger Troels Hartung, chefkonsulent i Tekniq Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.

I forbindelse med den nye lovgivning, F-gasbekendtgørelsen, skelner man groft sagt mellem to typer af luft/vand-varmepumper. Monoblok-anlæggene er fabrikssamlede, mens splitanlæggene bliver samlet på installationsstedet, hvor der bliver påfyldt kølemiddel.  

Det er varmepumper som split-anlæg med de største output, der typisk falder for de nye regler. Fra 1. januar 2022 er det ulovligt at importere, sælge og installere varmepumper, der overskrider grænseværdierne i F-gasbekendtgørelsen.

Strafferammen går fra bødestraf og helt op til to års fængsel for overtrædelse af den nye lovgivning.

- Når strafferammen er så stor, så er det et udtryk for, at man fra myndighedernes ønsker at sætte trumf på, siger faglig leder Svenn Hansen fra Teknologisk Institut i en artikel på Tekniq Arbejdsgivernes hjemmeside.

Mindre CO2 i atmosfæren

Formålet med at ulovliggøre varmepumperne er, at man ønsker at begrænse udledningen af drivhusgasser til atmosfæren og her kommer varmepumpernes kølemiddel altså i fokus. 

- HFC-kølemidlerne skal udfases, fordi de har en drivhuseffekt. Problemet er bare, at mange af varmepumperne i dag bruger de kølemidler. Producenterne er ved at omstille sig, men de er ikke kommet så langt endnu. Man regner med, at varmepumperne kommer til at bruge propan i stedet for, men det er brændbart, så der har man også nogle sikkerhedskrav, der skal overholdes, siger Svenn Hansen.

Fakta: Nye varmepumperegler

  • Den 1. januar 2022 træder der nye regler i kraft, som betyder, at der maksimalt må være kølemiddel svarende til 5 tons CO2-ækvivalenter i split-varmepumper, der installeres efter denne dato. 
  • Strafferammen er fra bødestraf op til to års fængsel, hvis man importerer, forhandler eller installerer ulovlige varmepumper efter skæringsdatoen. 
  • Det er rodfæstet i en ny udgave af den såkaldte F-gasbekendtgørelse. 

Kilde: Tekniq Arbejdsgiverne

Forsidefoto: Tekniq

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141