23948sdkhjf

Milliardstøtte til biogasanlæg med tvivlsom klimagevinst

Danske biogasanlæg lukker så meget skadelig metangas ud, at flere af dem har en lille eller ligefrem tvivlsom klimagevinst. Alligevel har den danske stat – uden at stille krav om loft over udslippene – valgt at støtte branchen med milliarder af kroner.

Det skriver Ingeniøren

En aktindsigt, Ingeniøren har søgt hos Energistyrelsen, afslører, at 136 biogasanlæg siden 2010 og frem til september i år har modtaget 8 mia. kr. i støtte fra det offentlige. Samtidig viser en rapport fra Energistyrelsen, hvor 69 ud af landets i alt 144 biogasanlæg er blevet undersøgt henover efteråret 2020, at de i gennemsnit har et metantab på 2,5 procent. Det er langt over den éne procent, styrelsen har forudsat for at nå klimamålet i 2030.

Eksempelvis fik østjyske Bånlev Biogas, som energiselskabet Nature Energy overtog i sommeren 2019, målt en udledning på 9,8 procent. Anlægget har siden 2010 fået 187,1 mio. kr. i støtte fra staten.

Forskere fra Aarhus Universitet har tidligere skønnet, at biogasanlæg med et metantab over seks procent - set over en 20-årig periode - har en negativ klimaeffekt. Den grænse overskred ikke bare Bånlev Biogas, men hele 38 procent af anlæggene i Energistyrelsens rapport.

Metan er en aggressiv drivhusgas, som er over 80 gange mere potent end CO2 over 20 år, og formanden for Klimarådet Peter Møllgaard mener, at »det er helt oplagt«, at der sammen med milliardstøtten stilles krav til biogasanlægsejerne.

- Nu ved vi, at metanudslippet i gennemsnit formentlig er 2,5 gange større, end hvad vi havde regnet med - og for mange anlæg så store, at man kunne forestille sig, at den positive effekt på drivshusgasudledningen helt generelt ophæves,  siger han.

Mette Smedegaard, der er Head of Regulatory Affairs i Nature Energy, påpeger, at man siden opkøbet af Bånlev Biogas løbende har foretaget investeringer i anlægget.

- Siden Nature Energy i 2019 overtog anlægget i Bånlev, der oprindeligt var bygget til at producere strøm, har vi løbende foretaget investeringer og større ombygninger, der har forbedret anlægget betragteligt på en lang række punkter. Det gælder også i forhold til at mindske udslippet af metan, siger hun.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) erkender i et skriftligt svar til Ingeniøren problemets alvor:

- Vi arbejder derfor på nye tiltag, som kan bringe metantabet ned. Men det er meget kompliceret at regulere udslippet fra biogasanlæg, fordi der er forskellige anlægstyper og mange forskellige kilder til metantab. Med Energistyrelsens rapport fra august har vi nu fået noget rigtig brugbar viden, som vi vil bruge i den kommende regulering,  siger han.
Klimaministeriet forventer, at en kommende regulering på biogasområdet vil kunne træde i kraft i sommeren 2022.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143