23948sdkhjf

Dybe oliefelter rummer mulig succes for dansk olie- og gasindustri.

Maersk Oil og Dong Energy er på vej til at blive medlemmer af den eksklusive klub af olieselskaber, der kan håndterer de såkaldte HPHT-felter. Det kan fremover blive et afgørende konkurrenceparameter, skriver Ingeniøren
De såkaldte HPHT-felter (High Pressure/High Temperature) eller dybe oliefelter kan blive vejen til dansk olie- og gassucces på verdensplan. Der er endnu ikke mange, der behersker den nødvendige teknologi, det kræver at udvinde olie og gas fra de dybe oliefelter, derfor kan de danske projekter, ifølge Ingeniøren, blive afgørende konkurrenceparametre.

Udforsker HPHT-felter
Maersk Oil har allerede gennemført 12 prøveboringer ved HPHT-felter, og Dong Energy investerer lige nu 12 milliarder kroner i udbygningen af Hejre-feltet – den første udbygning af meget dybtliggende og teknologisk krævende felter i Danmark, skriver Ingeniøren.

- Vi har erfaring med HPHT fra flere prøveboringer, og med udbygningen af Hejre-feltet får vi også erfaring som operatør af et HPHT-felt. Denne erfaring kan vi trække på, hvis vi giver os i kast med andre lignende felter, siger Flemming Horn Nielsen, der er landechef for Dong Energy Exploration & Production i Danmark, til Ingeniøren.

En dyr affære med stort potentiale
- Det er væsentligt dyrere at efterforske HPHT-felter end normale og det kræver meget detaljerede analyser, før vi kan sige, om et muligt felt kan bære produktion. Når det er sagt, har vi flere efterforskningsprojekter på både dansk og britisk sokkel, og det gør vi selvfølgelig kun, fordi vi tror på potentialet, siger Esbern Hoch til Ingeniøren. Han er efterforskningschef i Maersk Oil.

Direktør i statens olie- og gasselskab Nordsøfonden, Peter Helmer Steen, er heller ikke tvivl om potentialet ved HPHT-felter i Danmark.

- Det er det naturlige næste skridt for den danske olie- og gasindustri. Der er allerede lokaliseret et stort potentiale, og der er for mig at se ingen grund til at tro, der ikke skulle være mere på andre dybtliggende steder i Nordsøen. Vi har bare ikke har fundet det endnu, siger han til Ingeniøren.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109