23948sdkhjf

Varmepumper satte sig på tre ud af fire ansøgninger til Bygningspuljen

Bygningspuljen, hvor boligejere kunne søge tilskud til energiforbedringer af boligen, lukkede ned i sidste uge. Dermed havde de 340 millioner, puljen bestod af i denne runde, fået ben at gå på. 

Selvom pengene i puljen også kunne gå til energiforbedringer såsom isolering og nye vinduer, var det nu engang varmepumperne, der trak det store læs.

I alt 12.000 varmepumpe-ansøgninger blev det til i efterårets runde. I alt modtog Energistyrelsen cirka 17.000 ansøgninger. Dermed gik tre ud af fire ansøgninger på tilskud til varmepumper.

Det skriver Tekniq Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.

Energistyrelsen vurderer, at fordelingen mellem varmepumpe-projekter og øvrige energiforbedringer til nye vinduer og isolering lander på henholdsvis 62 procent og 38 procent.

Stadig behov

I foråret blev bygningspuljen med sine 320 millioner kroner tømt på knap 13 timer. Der opstod kaotiske tilstande, hvor puljen blev væltet bagover af ansøgere, og kun en lille andel nåede at få fingre i de eftertragtede tilskud.

Siden er tilskudsstørrelsen blevet sat ned, og ansøgningsprocessen ændret for at undgå frustrationer i ansøgningsprocessen. Denne gang er der således gået en måned inden puljens 340 millioner kroner var væk. 

Det vækker glæde hos Tekniq Arbejdsgiverne – men også en lille smule bekymring.

- Resultatet viser, at puljen passer godt i forhold til efterspørgslen, og man har fået tilpasset puljestørrelsen og rettet en del af ansøgningssystemets fejl. Vores bekymring er dog stadig, om politikerne er opmærksomme på, at der fortsat er et stort behov for at få flere penge i puljen til næste år, selvom den ikke blev tømt en enkelt dag denne gang, siger Troels Hartung, chefkonsulent i Tekniq Arbejdsgiverne.

Godt på vej

Næste år rummer Bygningspuljen omkring 375 millioner kroner. Ud af dem er der et krav om, at minimum 60 procent af tilskudskronerne skal gå til varmepumpe-projekter.

Tekniq Arbejdsgiverne vurderer, at det kan favne installationen af 13.000-16.000 varmepumper næste år.

Det er et godt skridt på vejen, men der er stadig et stykke vej til at nå i mål med konverteringen af de mange olie- og naturgasfyr, som klimamålsætningen kræver. Samtidig er det lavere end dette års salgstal.

- Vi skal ramme 30.000 konverteringer i løbet af et par år, og selvfølgelig er der også nogen, som vælger at investere i en varmepumpe uden at få tilskud. Men der er en risiko for, at man udskyder projekter på grund af økonomien. Derudover står håndværkerfradraget også til at blive væsentligt mindre ved årsskiftet, siger Troels Hartung.

Energistyrelsen vil frem mod næste ansøgningsrunde arbejde på at forbedre IT-systemerne til ansøgningsprocessen, da den seneste ansøgningsrunde var voldsomt udfordret af netop IT-problemer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.097