23948sdkhjf

Vi skal skabe energifyrtårne, der kan ses fra månen!

Med stærke erhvervsfyrtårne på Bornholm, i Nordjylland og i Sydjylland får den grønne omstilling klare kompetencecentre og pejlemærker. Det har vi brug for, hvis vi skal nå i mål med omstillingen. Men klimakampen er ikke regional, den er global. 

De politiske vinde blæser og der kommer regionale fyrtårne i Danmark nu. Der er udbudt over 500 mio. kr. til at udvikle en række regionale fyrtårne, som skal ses fra månen. Og de er velkomne – vi har brug for dem. 

I 2030 skal vi bruge langt mindre fossil energi, end vi bruger i dag, og i 2050 skal det være helt slut med kul, olie og gas som energikilder. Til den tid skal alt fra landbrug til industri og transportsektor fungere optimalt og gnidningsfrit uden at udlede andet end fuglefløjt og god karma, for så er den grønne omstilling gennemført og udrullet. 

Der er naturligvis et stykke vej til målet i 2050 endnu, og vejen er ikke uden huller og forhindringer. Derfor er det af stor værdi, at der nu arbejdes med udvikling af regionale fyrtårnet, dvs. udvikling af regionale erhvervsaktiviteter indenfor de erhvervsmæssige styrkepositioner, som karakteriserer forskellige regioner i Danmark.  

Regeringen har nedsat syv Regionale Vækstteams, som alle har barslet med visioner og anbefalinger, som skal bidrage til regional udvikling og grøn vækst – og det er en stor glæde at kunne konstatere, at tre af de syv anbefalinger har et klart energiafsæt.

De tre energirelaterede fyrtårne i Danmark er kort fortalt: 

  • Vækstteam Bornholm: anbefaler et fyrtårn for udnyttelse af grøn energi fra havvindmøller, hvor Bornholm skal etableres som Østersøens centrum for havvind; som testø for grønenergi med lokalt erhvervs-, videns- og udviklingsmiljø; og som Østersøens grønne transporthub.
  • Vækstteam Nordjylland: Ambitionen er at fange, genbruge eller lagre CO2 fremfor at udlede den og at producere fremtidens grønne brændstoffer og andre produkter med indfanget CO2 og brint.
  • Vækstteam Sydjylland: Etablering af et nationalt center for grøn energi og energieffektiv sektorkobling i Sydjylland og opbygning af faciliteter til test og demonstration af integrerede og digitaliserede energisystemer. 

Det er tre superinteressante erhvervsmæssige fyrtårne, som alle rummer et stort potentiale i den grønne omstilling, og som har klare vækst- og udviklingsperspektiver. Samtidig er det tre fyrtårne, som vil kunne ses verden over. Vi skal huske at, klimakampen hverken er regional eller national, den er global. Det er derfor vigtigt, at de regionale indsatse udadtil fremstår som samlede og nationale bidrag til, at vi her i landet skaber endnu mere innovativ energiteknologisk udvikling til gavn for klimaet og den grønne omstilling verden over. 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109