23948sdkhjf

Folketinget advaret: Kinesisk stål koster vindmølle-industriens underleverandører dyrt

Tekniq Arbejdsgiverne har torsdag advaret Folketingets Europaudvalg om, at det kan få mærkbare konsekvenser for både danske producenter og miljøet, hvis ikke regering og folketing er klar til at handle for at bremse strømmen af statsstøttede stålelementer til vindmølleindustrien.

Det oplyser Tekniq Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.

Baggrunden er, at danske underleverandører til vindmølleindustrien er i øjeblikket under pres - både på grund af de stigende råvarepriser og ikke mindst fordi en stadig strøm af billige, statsstøttede stålelementer fra Kina er med til at trykke priserne.

Europa-Kommissionen indførte i 2016 en antidumping- og antisubsidie-told på uforarbejdet stål importeret fra Kina.

Udfordringen er dog, at tolden kun lægges på uforarbejdet stål og ikke på færdige stålkomponenter, der produceres af den kunstigt billige stål. Det har utilsigtet bevirket, at importen af færdigproducerede vindmølletårne fra Kina er steget markant de seneste år på de europæiske producenters bekostning.

- Det indikerer jo med al tydelighed, at den kinesiske statsstøtte ikke er aftaget, konstaterer Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos Tekniq Arbejdsgiverne, der som Danmarks tredjestørste arbejdsgiverorganisation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Han fik selv mulighed for at præsentere problemstillingen for Europaudvalget

- Vi har flere konkrete eksempler på danske producenter, som kan aflæse konsekvenserne af denne situation direkte på deres bundlinje. Derfor nytter det heller ikke noget, at regeringen og EU bare sidder med hænderne i skødet. Der skal handles, siger Troels Blicher Danielsen. 

Helt konkret foreslår Tekniq Arbejdsgiverne derfor:

/At regeringen får mandat til i EU at stemme for told på færdige stålelementer fra Kina. En told, der som minimum skal svare til subsidieringen af forarbejdet stål.

/At offentlige indkøb skal understøtte den grønne omstilling og stiller krav til en minimering af CO2-belastningen.

/At det gøres muligt at monitorere importen af vindmølletårne til Europa.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078